Godišnja inflacija u Argentini skočila je na 211,4%, što je najviše u poslednje 32 godine

Godišnja inflacija u Argentini skočila je na 211,4%, što je najviše u poslednje 32 godine

Godišnja inflacija u Argentini porasla je na 211,4 odsto u 2023. godini, što je najveća stopa u poslednje 32 godine, prema podacima koje je u četvrtak objavila vladina agencija za statistiku INDEC.

Podaci odražavaju snažan uticaj niza mera šoka, uključujući devalvaciju nacionalne valute od 50 odsto, koju je sproveo desničarski predsednik Havijer Milei u nadi da će na kraju staviti pod kontrolu rastuću inflaciju u zemlji.

Godišnja inflacija u poređenju sa oko 95% u 2022. Mesečna inflacija u zemlji iznosila je 25,5% u decembru, u odnosu na 12,8% u novembru, ali nešto ispod 30% koliko je vlada predvidela.

Milei je u intervjuu za radio stanicu u Buenos Airesu pre objavljivanja podataka rekao da bi to bilo dostignuće ako bi mesečna stopa inflacije bila ispod predviđene.

„Ako je broj bliži 25%, to znači da je uspeh bio ogroman“, rekao je Milei.

U svom inauguracionom govoru, Milei je najavio bolan plan prilagođavanja koji ima za cilj suzbijanje hiperinflacije i upozorio da će mere u početku imati „negativan uticaj na nivo aktivnosti, zaposlenost, realne plate i broj siromašnih i siromašnih ljudi“.

Procenjuje se da oko 40% stanovništva živi u siromaštvu.