Globalni finansijski lideri označili Kinu kao prepreku za otpuštanje duga

Globalni finansijski lideri označili Kinu kao prepreku za otpuštanje duga

VAŠINGTON – Zapadne zemlje su ove nedelje pojačale svoje kritike na račun Kine, najvećeg svetskog bilateralnog kreditora, kao glavne prepreke napredovanju sa sporazumima o restrukturiranju duga za sve veći broj zemalja koje nisu u stanju da servisiraju svoje dugove.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je u petak da visoka inflacija, pooštravanje monetarne politike, devizni pritisci i odliv kapitala povećavaju teret duga u mnogim zemljama u razvoju i da je hitno potreban veći napredak, piše Rojters.

Ona je rekla da je o tim pitanjima razgovarala tokom večere sa afričkim ministrima finansija i na mnogim drugim sesijama. Grupa sedam bogatih nacija susrela se i sa afričkim ministrima finansija, koji su zabrinuti da fokus na ratu u Ukrajini crpi resurse i pažnju iz njihovih hitnih briga.

„Svi se slažu da Rusija treba da prekine svoj rat protiv Ukrajine, a to bi rešilo najznačajnije probleme sa kojima se Afrika suočava“, rekla je Jelen novinarima na godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

Ali ona je rekla da je potreban i efikasniji proces restrukturiranja duga i da Kina ima veliku ulogu.

„Zaista, prepreka za veći napredak je jedna važna zemlja kreditor, a to je Kina“, rekla je ona. „Tako da je bilo mnogo diskusija o tome šta možemo da uradimo da dovedemo Kinu za sto i da podstaknemo efikasnije rešenje.

Pošto je Kina deo koji nedostaje u slagalici brojnih pregovora o dugu koji se vode na tržištima u razvoju, Grupa 20 je 2020. godine pokrenula Zajednički okvir kako bi poverioce poput Kine i Indije dovela za pregovarački sto zajedno sa MMF-om, Pariskim klubom i privatni poverioci.

Zambija, Čad i Etiopija su se prijavile za restrukturiranje u okviru ovog novog mehanizma koji tek treba da bude testiran. Šri Lanka je spremna da počne pregovore sa bilateralnim kreditorima, uključujući Kinu, nakon sporazuma o nivou osoblja sa MMF-om od 2,9 milijardi dolara u okviru slične platforme. Zemlje kreditori Pariskog kluba prošlog meseca su se obratili Kini i Indiji u potrazi za bliskom koordinacijom u pregovorima o dugu Šri Lanke, ali još uvek čekaju odgovor.

Najsiromašnije zemlje sveta suočavaju se sa 35 milijardi dolara otplate duga zvaničnim kreditorima i kreditorima iz privatnog sektora u 2022. godini, sa više od 40% ukupnog iznosa koji duguje Kini, prema podacima Svetske banke.

Španska ministarka finansija Nadia Kalvino, koja predsedava upravnim odborom MMF-a, rekla je Rojtersu u intervjuu u četvrtak da postoji sve veća zabrinutost zbog toga što Kina ne učestvuje u potpunosti u naporima za otplatu duga, napominjući da Kina nije poslala zvaničnike da lično učestvuju na ovonedeljnom zasedanju MMF-a i sastancima Svetske banke.

„Kina je neophodan partner. Neophodno je da ih imamo u prostoriji iu diskusijama kada je u pitanju otpis duga“, rekao je Kalvino, dodajući da su mnoge zemlje koje su teško zadužene takođe teško pogođene inflacijom i klimatskim šokovima.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner takođe se pridružio rastućim kritikama zbog neblagovremenog učešća Kine u restrukturiranju duga za zemlje sa nižim prihodima. Kina je tvrdila da ne bi učestvovala u nekim slučajevima osim ako se MMF i Svetska banka takođe ne ošišaju.

Lindner je rekao novinarima da žali što Kina nije prihvatila njegov poziv da učestvuje na okruglom stolu G7 sa afričkim zemljama.