Georgieva iz MMF-a upozorava na probleme globalnog duga

Georgieva iz MMF-a upozorava na probleme globalnog duga

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva podstiče Kinu i druge privrede Grupe 20 da ubrzaju otpuštanje duga za sve veći broj teško zaduženih zemalja, upozoravajući da bi neuspeh u tome mogao da pokrene štetnu „silaznu spiralu“.

Georgieva je rekla za Rojters da je ključno pokrenuti uglavnom zaustavljeni Zajednički okvir za tretman duga koji su usvojili G20 i Pariski klub zvaničnih poverilaca u oktobru 2020, ali do sada nije uspeo da pruži nijedan rezultat.

„Ovo je tema na koju ne možemo da budemo samozadovoljni“, rekla je ona. „Ako je poverenje erodirano do te mere da postoji silazna spirala, ne znate gde bi se završilo“, rekao je šef Međunarodnog monetarnog fonda u intervjuu krajem prošle nedelje uoči ovonedeljnog sastanka finansijskih zvaničnika u Indoneziji. .

Georgieva je rekla da je razgovarala sa indonežanskim predsednikom Džokom Vidodom, koji ove godine predsedava G20, tokom prošlomesečnog sastanka Grupe sedam u Nemačkoj i pozvala ga da se založi za veće jedinstvo u pogledu duga pre samita lidera G20 u novembru.

Lideri G20 ne žele da budu u situaciji u kojoj to pitanje dominira razgovorom samo zato što ne napredujemo“, rekla je Georgieva.

Zapadni zvaničnici pojačavaju kritike procesa Zajedničkog okvira G20 nakon skoro dve godine glacijalnog napretka za koji su uglavnom krivi Kina, najveći suvereni kreditor na svetu, i kreditori iz privatnog sektora.

Georgieva je rekla da je skoro trećina zemalja sa tržištima u razvoju i dvostruko veći udeo zemalja sa niskim prihodima u dugovima, pri čemu se situacija pogoršava kako su napredne ekonomije podigle kamatne stope.

Odliv kapitala sa tržišta u razvoju se nastavlja i skoro jedna od tri od ovih zemalja sada ima kamatne stope od 10% ili više, rekla je Georgieva, napominjući da više zemalja sa srednjim dohotkom, uključujući Šri Lanku i Malavi, traži pomoć od fonda, a druge verovatno sledi.

„Pritisak na nas da krenemo je veoma visok“, rekla je ona, napominjući da je rat u Ukrajini pogoršao krizu tržišta u nastajanju i privrede u razvoju sa kojima su se suočile zbog pandemije.

Georgieva je rekla da je imperativ da se postigne dogovor o otplati duga za Zambiju, Čad i Etiopiju, tri afričke zemlje koje su zatražile pomoć u skladu sa Zajedničkim okvirom i čiji se odbori kreditora sastaju ovog meseca.

Ona je pozvala Kinu da bolje koordinira među svojim višestrukim kreditorima, upozorivši da će Peking biti „prvi koji će dramatično izgubiti“ ako se trenutni problemi s dugom pretvore u potpunu krizu.

Georgieva je rekla da je ohrabrena što je Kina pristala da kopredsedava zambijskim odborom kreditora.

„Moja poruka svima je, hajde da prestanemo da upiremo prstom“, rekla je ona. „Postoji posao koji treba obaviti.