G-7 se pridružio EU u ograničenju cene ruske nafte

G-7 se pridružio EU u ograničenju cene ruske nafte

VAŠINGTON – Grupa sedam zemalja i Australija dogovorile su se u petak da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, delujući ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ranije tokom dana, prenosi Asošijeted pres.

Ovaj potez je ključni korak jer sankcije Zapada imaju za cilj da preurede globalno tržište nafte kako bi sprečile skokove cena i izgladnjile predsednika Vladimira Putina za finansiranje njegovog rata u Ukrajini.

Evropa je morala da odredi sniženu cenu koju će druge zemlje plaćati do ponedeljka, kada stupi na snagu embargo EU na rusku naftu koja se isporučuje morem i zabrana osiguranja za te isporuke.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u saopštenju da će sporazum pomoći nacijama koje učestvuju u planu da ostvare cilj ograničavanja Putinovog „primarnog izvora prihoda za njegov ilegalni rat u Ukrajini, uz istovremeno očuvanje stabilnosti globalnog snabdevanja energijom“.

„Današnje saopštenje je kulminacija višemesečnog truda naše koalicije i ja pohvaljujem naporan rad naših partnera na postizanju ovog ishoda“, rekla je ona.