Funta pala na najniži nivo u zadnjih 37 godina

Funta pala na najniži nivo u zadnjih 37 godina

Britanska valuta je u petak potonula na najslabiji nivo u odnosu na američki dolar od 1985. godine, nakon što je Banka Engleske upozorila da se malo može učiniti da se zaustavi recesija u zemlji.

Sterling je pao na čak 1,135 dolara na početku trgovanja u petak u Londonu, pre nego što je blago porastao na 1,1378 dolara. Takođe se trgovalo 0,5% niže u odnosu na evro na 1,1407 evra.

„Otporna pozadina svega što se dešava opterećuje funtu, dok Velika Britanija ima ove ogromne spoljne deficite, a rizici oko politike novog premijera doprinose tome“, rekao je za Rojters šef valutne strategije u Sakso banci Džon Hardi. .

Ekonomisti kažu da je pad izazvan i objavljivanjem podataka Zavoda za nacionalnu statistiku (ONS), koji pokazuju pad prodaje na malo u avgustu od 1,6 odsto. Agencija je objasnila da „rastuće cene i troškovi života“ utiču na obim prodaje.

Brojke pokazuju „da se silazni zamah ubrzava“, rekla je Olivija Kros, ekonomista u Capital Economics, za Fajnenšel tajms, dodajući da je „ekonomija već u recesiji“. Ona je predvidela da će maloprodaja „verovatno nastaviti da se bori pošto kriza troškova života bude sve teže pogodila u narednim mesecima“.

Banka Engleske je ranije prognozirala da će ekonomija Velike Britanije ući u recesiju u četvrtom kvartalu ove godine. Očekuje se da će kontrakcija trajati narednih pet kvartala, pre nego što zemlja uđe u period stagniranja do slabog rasta u srednjem roku do 2025. godine.