Agencija Fič podiže kreditni rejting Kipra za jedan stepen na BBB+

Agencija Fič podiže kreditni rejting Kipra za jedan stepen na BBB+

Agencija Fič saopštila je u subotu da je podigla kreditni rejting Kipra za jedan stepen na BBB+.

U njemu se navodi povećana sposobnost zemlje da izdrži finansijske šokove, posvećenost vlade održavanju svojih finansija u redu i ojačan bankarski sektor, delimično zahvaljujući najnižoj stopi loših kredita od globalne finansijske krize.

Fič je u saopštenju naveo da takođe navodi izglede te ostrvske države kao pozitivne.

Agencija je saopštila da je dug domaćinstava i preduzeća na Kipru nastavio da pada prošle godine, približavajući se proseku Evropske unije. Takođe je ukazao na „veoma jak fiskalni učinak“ zemlje u poslednje dve godine, sa primarnim suficitom koji je dostigao 4,5 odsto, što je nazvao „daleko najvećim“ među zemljama koje koriste evro kao svoju valutu.

Očekuje se da će javni dug pasti na 70,6% bruto domaćeg proizvoda ove godine i na 65,1% u 2025. zahvaljujući visokom rastu i velikim budžetskim suficitima. Iako je nivo duga Kipra i dalje relativno visok, vlada je uspela da ga smanji „po jednoj od najoštrijih stopa u evrozoni“ i među ostalim zemljama koje agencija ocenjuje.

Ostali faktori za unapređenje uključuju relativno visok prihod po glavi stanovnika i kredibilne politike koje podržavaju Evropska unija i evrozona.

Ekonomski rast Kipra se ubrzao ove godine, a Fič predviđa da će ukupan rast dostići 3% ove i 2025. godine.

Fič je primetio veliki deficit tekućeg računa zbog niske štednje u odnosu na investicije i upozorio da bi rejting mogao da se promeni ako dođe do „strukturnog fiskalnog popuštanja“.

Finansijska kriza iz 2013. primorala je Kipar da traži pomoć od više milijardi evra od svojih partnera u evrozoni i MMF-a, što je uključivalo zaplenu ušteđevine od preko 100.000 evra u najvećoj banci u zemlji i zatvaranje druge najveće banke. Zaplenjeni depoziti korišćeni su za podršku posrnulom bankarskom sektoru Kipra.