Finansijsko zdravlje preduzeća će se pogoršati

Finansijsko zdravlje preduzeća će se pogoršati

Finansijsko zdravlje preduzeća će se pogoršati širom sveta ove godine, ne uspevajući da dobije predah od znakova da je inflacija dostigla vrhunac i nada se ekonomskom mekom sletanju, rekao je menadžer imovine Janus Henderson u izveštaju objavljenom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Indikatori njegovog globalnog monitora kreditnog rizika – opterećenje duga, pristup tržištima kapitala, novčani tok i zarade – svi su zasvetleli crveno u četvrtom kvartalu 2022. godine, signalizirajući oprez investitorima.

Firma, koja upravlja imovinom od oko 275 milijardi dolara, očekuje da će rast zarade oslabiti 2023. godine, a troškovi energije i ulaznih sredstava narušavaju gotovinske tokove kompanija.

Dok su finansijske metrike kompanija do sada bile otporne, druga polovina 2023. godine je kada će korporativne marže pasti zbog slabijeg poverenja potrošača i viših kamatnih stopa, pokazalo je istraživanje.

Sve kompanije koje prati širom globalnih regiona imale su paušalne ili negativne revizije prognoze zarade za ovu godinu. Očekuje se da će se zarada ponovo vratiti 2024. godine, posebno na tržištima u razvoju.

Iako ekonomsko meko sletanje izgleda verovatnije, menadžer imovine ostaje oprezan s obzirom da je povlačenje inflacije prekasno da spreči dalje pogoršanje kreditnog ciklusa.

Rečeno je da podaci o ekonomskoj aktivnosti ukazuju na recesiju i da su se krive prinosa na državne obveznice pomerile dublje u teritoriju inverzije – što je često pouzdan signal nadolazeće recesije – dok centralne banke nastavljaju da povlače likvidnost, a skokovi stopa prilagođenih inflaciji pretvaraju se u visoke troškove zaduživanja.

Još pozitivnije, živahno tržište za prodaju duga je signaliziralo snažnu potražnju za kreditima, iako to možda neće potrajati.

Premija rizika na evrske i američke korporativne obveznice investicionog ranga pala je za nekih 19 baznih poena od početka godine. Prema S&P Global Market Intelligence-u, troškovi osiguranja izloženosti neželjenom dugu su pali za 86 baznih poena.

„Optimizam u povlačenju centralne banke omogućio je tržištima da se ponovo otvore, ali i ovo bi se moglo pokazati prolaznim“, rekao je Jim Cielinski, globalni šef firme za fiksni prihod.

„Još nismo izašli iz šume, iako je pad inflacije u poslednja tri meseca kritičan preduslov za neuhvatljivo meko sletanje koje investitori neguju.“