UBS: Evrozona je već u recesiji

UBS: Evrozona je već u recesiji

Evrozona je već ušla u „plitku“ recesiju koja će trajati do kraja godine, rekli su ekonomisti UBS grupe u četvrtak, u izveštaju koji je uvideo Blumberg. Pad su pripisali pritisku cena energije.

Ekonomija evrozone će se navodno smanjiti za 0,1% u trećem kvartalu i za 0,2% u četvrtom. Izgledi za celu godinu su poboljšani, dok je prognoza rasta za 2023. smanjena na 0,8% sa 1,2%.

„U svetlu daljeg značajnog povećanja cena energije, što implicira dalji pritisak na potrošnju domaćinstava i fiksne investicije, sada očekujemo da će evrozona doživeti tehničku recesiju“, napisali su ekonomisti.

Prema UBS-u, njegova prognoza pretpostavlja da će cene prirodnog gasa dalje rasti, ali neće biti ozbiljnih nestašica. Ukoliko bi racionalizacija postala neophodna, „ekonomska šteta bi verovatno bila mnogo gora“, naglašava se.

Upozorenje su ponovili i ekonomisti Morgan Stanleia, koji su u četvrtak projektovali dublju kontrakciju evrozone nego što se očekivalo počevši od četvrtog kvartala.

„Vidimo dugotrajniji uticaj ove energetske krize na sledeću godinu, jer očekujemo da će više cene i neizvesnost u pogledu snabdevanja energijom potrajati sve do zime 2023-24.“, kažu analitičari. „Ipak, nije sve sumorno i mi i dalje mislimo da će oporavak pratiti ovu slabu zakrpu, vođen povećanjem privatnih i javnih investicija.