Evropski parlament usvojio najopširnija pravila o kriptovalutama na svetu

Evropski parlament usvojio najopširnija pravila o kriptovalutama na svetu

Evropski parlament je u četvrtak odobrio prva sveobuhvatna pravila na svetu za regulisanje sveta kriptovaluta „Divljeg zapada“, nadajući se da će zaštititi investitore od zloupotrebe i manipulacije.

Države članice EU već su podržale zakone koji pokrivaju kriptoaktivu, koja uključuje kriptovalute kao što su bitkoin i eterijum i druge razmenljive tokene čija je vrednost obezbeđena korišćenjem tehnologije blokčejn, kao što je NFT.

Pravila, koja je sada odobrila velika većina evropskih zakonodavaca, nadaju se da će uobličiti industriju koja je opterećena skandalima i neuspesima.

Jedan od najnovijih neuspeha razmene kriptovaluta dogodio se u novembru kada su platforma FTKS i njena sestrinska trgovačka kuća Alameda Research bankrotirali, raspustivši virtuelni trgovački posao koji je u jednom trenutku imao tržišnu vrednost od 32 milijarde dolara.

Komesarka EU za finansijske usluge Mairead McGuinness rekla je tokom parlamentarne debate u sredu da bi pravila regulisala aktivnosti FTKS-a i možda sprečila njegov kolaps uz veliku cenu za neke investitore.

Prema uredbi poznatoj kao Tržišta kripto imovine (MiCA), dobavljači usluga kriptoaktive (CASP) moraju zaštititi digitalne novčanike klijenata i biće odgovorni ako izgube kriptoaktivu investitora.

„Smatramo da da je FTKS, na primer, zarobljen pod jurisdikcijom EU, mnoge njegove prakse ne bi bile dozvoljene pod MiCA“, rekao je MekGinis u Strazburu.

Veliki provajderi će takođe morati da otkriju svoju potrošnju energije kao deo napora EU da smanje visoki ugljenični otisak kriptovaluta.

Druga uredba o transferima sredstava dovešće do većeg nadzora nad trgovinom kriptoaktivom, što će je bliže uskladiti sa praksama u tradicionalnim finansijama.

EU kaže da će to otežati kriminalcima da koriste kriptovalute za nezakonite aktivnosti kao što je pranje novca.

Propisi „označavaju kraj ere Divljeg zapada za neregulisani svet kriptoaktive“, rekao je tokom debate Ernest Urtasun, jedan od zakonodavaca EU koji su predvodili zakonodavstvo kroz parlament.

„Više od decenije, nedostatak regulative je rezultirao ogromnim gubicima za mnoge investitore koji su prvi put došli i obezbedio sigurno utočište za prevarante i međunarodne kriminalne mreže“, dodao je on.

Nelegalna upotreba kriptovaluta dostigla je rekordnih 20,1 milijardu dolara prošle godine, u odnosu na 18 milijardi dolara 2021. godine, prema podacima kompanije za podatke o blokčejnu Chainalisis.

Neki su, međutim, kritikovali nacrt zakona zato što nije otišao dovoljno daleko.

„U skladu sa principom proporcionalnosti, značajni CASP-ovi bi trebalo da podležu i strožijim zahtevima i pojačanom nadzoru: ni za jedno od dva ne brine MiCA“, napisala je Elizabet Mekol, članica nadzornog odbora Evropske centralne banke, u blog postu ovog meseca .

Analitičari Dojče banke rekli su da bi jasniji regulatorni okvir trebalo da dovede do većeg usvajanja od strane preduzeća i „delimično“ smanjenja volatilnosti na tržištu.

Bilo je tvrdnji da bi uredba blokirala inovacije, ali je Mekginis odbacio tu sugestiju.

„Ono što verujemo je da postojanje regulatornog okvira omogućava industriji da se razvija u kohezivnijem i sigurnijem okruženju“, rekla je ona.

Ona je dodala da se nada da će ta pravila postati model za druge zemlje.

Sjedinjene Države takođe se obračunavaju sa kripto industrijom kako rastu pozivi za veći regulatorni nadzor preko Atlantika.

Najveći regulator američkog tržišta optužio je Binance, najveću svetsku berzu kriptovaluta, i njenog osnivača Changpeng Zhaoa prošlog meseca za višestruka kršenja.

Pravila EU postepeno će stupiti na snagu od jula 2024. nakon što ih države članice bloka formalno uvedu u zakon.

Brisel se takođe priprema da uvede predloge za digitalni evro kasnije ove godine.