Evropska komisija pokrenula novi finansijski paket za Zapadni Balkan vrednosti 2,1 milijardu evra

Evropska komisija pokrenula novi finansijski paket za Zapadni Balkan vrednosti 2,1 milijardu evra

Evropska komisija pokrenula je novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, u vrednosti od 2,1 milijardu evra, prenosi RTS.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se ubrzala evropska perspektiva regiona.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je da se novim investicionim paketom šalje glasna i jasna poruka partnerima sa Zapadnog Balkana, a to je da je njihova budućnost u EU i da „ostvarujemo stabilan napredak“ kako bismo prevazišli neravnomeran ekonomski razvoj.

„Ovi projekti će bolje povezati zemlje regiona međusobno i sa EU, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i pružiti podršku konkurentnosti privatnog sektora u regionu“, rekao je Varhelji.

Pozvao je partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da što pre pokrenu ove projekte kako bi građani i preduzeća u regiona mogli da imaju koristi od ovih investicija.