Evro se oporavlja kako se dotok ruskog gasa nastavlja

Evro se oporavlja kako se dotok ruskog gasa nastavlja

Evro se oporavio u četvrtak, popevši se nazad ka dvonedeljnom vrhuncu u odnosu na dolar, pošto je ruski gas ponovo počeo da teče kroz ključni gasovod, ali su investitori bili oprezni pred očekivanim interesovanjem Evropske centralne banke povećanje stope kasnije u toku dana, prenosi Rojters.

Evro je ojačao 0,42% na 1,02215 dolara, povrativši veći deo svog značajnog povlačenja od srede, kada je dostigao unutardnevni maksimum od 1,0273 dolara, najviši od 6. jula.

Evro je ove nedelje imao tri sesije snažnog rasta na osnovu očekivanja da bi ECB mogla da ostvari veliko povećanje stope od 50 baznih poena (bps) i izveštaj Rojtersa da će gasovod Severni tok 1 ponovo biti otvoren na vreme nakon perioda održavanja od 10 dana, i na nivou pre gašenja od 40%.

Operater veze rekao je da su tokovi gasa ponovo pokrenuti, ali još nije jasno na kom nivou, a nemački regulator mreže naznačio je 30 odsto kapaciteta.

Evropska unija je u sredu zatražila od država članica da smanje upotrebu gasa za 15 odsto do marta kao hitan korak nakon što je predsednik Vladimir Putin upozorio da bi ruske isporuke koje se šalju najvećim gasovodom u Evropu mogle dalje da budu smanjene, pa čak i prestale.

„Rizični gas je u potpunosti isključen u budućnosti zbog političkih sporova oko rata u Ukrajini i predstavlja težinu za EUR“, napisao je strateg Commonvealth banke Australije Džozef Kapurso u belešci klijenta.

U međuvremenu, tržišta su podeljena u pogledu toga da li će kreatori politike ECB-a dati prethodno telegrafisano povećanje od 25 baznih poena ili porast od pola poena kako bi pokušali da se bore sa bežnjom inflacijom, uprkos opipljivim rizicima od recesije.

ECB će takođe verovatno pružiti više detalja o novom alatu koji ima za cilj da kontroliše preveliki porast prinosa na obveznice na evropskoj periferiji.

Situaciju je, međutim, dodatno zakomplikovao nadolazeći kolaps italijanske vlade.

„Ako ECB ostvari povećanje od 25 baznih poena i njen alat protiv fragmentacije je kredibilan, evro ne bi trebalo da padne predaleko i ostane iznad pariteta“, rekao je Kapurso iz CBA.

Ranije je jen odbacio očekivanu odluku Banke Japana da se drži ultra-lakih postavki politike, nastavljajući da se bori protiv globalnog trenda zaoštravanja monetarne politike iako je povećao prognozu inflacije.

Dolar je bio malo promenjen na 138,19 jena, konsolidujući se ispod 24-godišnjeg maksimuma od 139,38 viđenog pre nedelju dana.

Sterling je nastavio da se stabilizuje ispod 1,20 dolara, pri čemu se poslednji put trgovalo 0,15% više na 1,1998 dolara, pošto se polje kandidata koji se bore za sledećeg premijera Velike Britanije suzilo na dva, ali se očekuje da će pobednik biti objavljen tek 5. septembra.

Australijski dolar osetljiv na rizik je dodao 0,27% na 0,6908 dolara, dok je novozelandski dolar ojačao 0,13% na 0,6238 dolara.