Evro pada na 20-godišnji minimum, približava se paritetu sa dolarom

Evro pada na 20-godišnji minimum, približava se paritetu sa dolarom

Evro je u ponedeljak pao na najniži nivo u poslednjih 20 godina i približio se paritetu u odnosu na dolar zbog zabrinutosti da će energetska kriza dovesti region u recesiju, dok je američka valuta podstaknuta očekivanjima da će Federalne rezerve povećati stope brže i dalje od svojih kolega.

Najveći pojedinačni gasovod kojim se ruski gas prenosi u Nemačku, gasovod Severni tok 1, počeo je u ponedeljak sa godišnjim održavanjem, a očekuje se da će dotok prestati na 10 dana. Vlade, tržišta i kompanije su zabrinuti da bi zatvaranje moglo biti produženo zbog rata u Ukrajini.

„Najveća briga za tržišta je da li će se Severni tok 1 vratiti na mrežu ili ne“, rekao je Bipan Rai, severnoamerički šef FKS strategije u CIBC Capital Markets u Torontu, dodajući da će „tržišta verovatno ceniti u recesiji ” za region ako ne.

Evro je oslabio na 1,0051 dolara u odnosu na američki dolar, najslabiji od decembra 2002.

Indeks dolara je dostigao 108,19, najviši od oktobra 2002. godine.

Američka valuta je dobila na očekivanjima da će Fed nastaviti da agresivno podiže stope dok se bori sa rastućom inflacijom.

„Fed će podići stope agresivnije od većine drugih centralnih banaka na razvijenom tržištu i ne mislimo da druge centralne banke na razvijenom tržištu zaista imaju propusni opseg da održe korak“, rekao je Rai.

Očekuje se da će Fed podići stope za 75 baznih poena na sastanku od 26. do 27. jula. Trgovci fjučersima Fed fondova procenjuju da će njegove referentne stope porasti na 3,50% do marta, sa sadašnjih 1,58%.

Američki potrošači vide dalji rast inflacije u narednoj godini, ali očekuju umereniji tempo na duži rok, što je signal da su inflaciona očekivanja i dalje razumno usidrena, pokazalo je istraživanje njujorškog Fed-a u ponedeljak.

Podaci o potrošačkim cenama koji treba da budu objavljeni u sredu su glavni ekonomski fokus SAD ove nedelje. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekuju da će indeks pokazati da su potrošačke cene u junu porasle po godišnjoj stopi od 8,8 odsto.

Australijski dolar je bio najlošiji u tom danu, pao je na dvogodišnji minimum zbog straha od globalnog rasta. Više kineskih gradova usvojilo je nova ograničenja COVID-19, od zaustavljanja poslovanja do zatvaranja, kako bi obuzdali nove infekcije, što bi moglo dovesti do novih poremećaja u snabdevanju.

Aussie je pao na samo 0,6716 dolara, najslabiji od juna 2020.

Na tržištu kriptovaluta bitkoin je pao za 1,62% na 20.519 dolara. Cene ponude u valuti u 15:00 (19:00 GMT)