EU sprema ruski naftni embargo

EU sprema ruski naftni embargo

Evropska unija sprema potpuni embargo na uvoz ruske nafte, objavio je u četvrtak Njujork tajms. S obzirom da je Rusija najveći dobavljač nafte u bloku i takva odluka bi imala političke i ekonomske posledice.

Zbog toga zvaničnici EU čekaju posle predstojećih francuskih izbora da objave odluku, piše list.

Predloženi embargo će biti stavljen na pregovore nakon poslednje runde francuskih izbora 24. aprila, rekli su zvaničnici Tajmsu, priznajući da će rezultujući skok cena goriva verovatno naneti štetu sadašnjem francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i podstaći njegovog desničarskog protivnika, marinca Le Pen, koja je trenutno u krugu od pet procentnih poena od Makrona.

Pored pet rundi ekonomskih sankcija Moskvi, EU je već najavila faznu zabranu uvoza ruskog uglja i potpuni prekid kupovine fosilnih goriva iz Rusije do 2030. Za sada, zabrana gasa nije na stolu, jer blok se oslanja na Rusiju za oko 40% svog prirodnog gasa.

Međutim, EU je i dalje u velikoj meri zavisna od ruske nafte, koja čini oko četvrtinu njene ponude. Nemačka je i dalje zavisnija, kupujući trećinu svoje nafte od Rusije.

Dok je Berlin dobrovoljno ukinuo gasovod Severni tok 2 i podržao sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, njegovi lideri su upozorili da bi zabrana uvoza ruske energije širom bloka dovela do sloma njene ekonomije i desetkovane industrije.

„Ohlađivanje ćurke na fosilna goriva iz Rusije izazvalo bi ogroman, trenutni poremećaj“, napisala je Emili Haber, berlinska ambasadorka u SAD, na Tviteru u sredu. „Ne možete uključiti i isključiti moderna industrijska postrojenja kao prekidač za svetlo. Posledice će se osetiti izvan Nemačke, ekonomskog pokretača EU i četvrte po veličini privrede na svetu.

Prema pisanju Tajmsa, zvaničnici EU će predložiti faznu zabranu kako bi osigurali podršku Berlina.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe upozorio da će zapadni lideri naneti štetu sopstvenim zemljama zatvaranjem protoka ruske energije. „Posledice ovoga mogu biti izuzetno bolne, pre svega za pokretače politike“, rekao je on posle sastanka sa zvaničnicima u četvrtak. Putin je takođe priznao da je ruska proizvodnja pogođena sankcijama Zapada i da će zemlja morati da doda nove gasovode svojoj mreži kako bi došla do novih kupaca u Aziji.

Ako EU sprovede prijavu embarga, uslediće globalna katastrofa u snabdevanju naftom, upozorio je u ponedeljak generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo. Barkindo je upozorio Evropljane da bi bilo „nemoguće“ zameniti sedam miliona barela sirove nafte koja svakodnevno ulazi na tržište iz Rusije i pozvao ih da zauzmu „realniji“ pristup energetskoj tranziciji.