EU će Ukrajini odobriti kredit od 9 milijardi evra do kraja nedelje

EU će Ukrajini odobriti kredit od 9 milijardi evra do kraja nedelje

Evropska unija ima rok do kraja nedelje da odobri odluku o dodeli makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 9 milijardi evra, najavljenu posle samita EU krajem maja, prenosi Blumberg pozivajući se na tri izvora.

Napominje se da će program makrofinansijske pomoći činiti krediti na period od 25 godina sa odlaganjem plaćanja na 10 godina. Istovremeno, kamate na kredite biće pokrivene iz budžeta EU.

Najveći deo iznosa – 8 milijardi evra – obezbediće zemlje članice EU, ostatak će biti pokriven iz budžeta Unije. Evropska komisija veruje da će Ukrajina dobiti prvu tranšu ovog leta, a do kraja godine još tri-četiri tranše.

Bilo je planirano da finansijska pomoć bude odobrena ranije, ali su to omeli različiti stavovi između Evropske komisije, koja je insistirala na kreditima, i Nemačke, koja je zagovarala da grantovi treba da se obezbede kako se ne bi povećao teret ukrajinskog budžeta.

Neke zemlje, uključujući Slovačku, dovele su u pitanje efikasnost kredita kao sredstva podrške Ukrajini, dok su druge, poput Danske, verovale da grantovi mogu da potkopaju reputaciju Kijeva na finansijskim tržištima.

Očekuje se i da će zajedno sa makrofin programom Ukrajina biti podvrgnuta određenim zahtevima, s obzirom na to da je u ratu sa Rusijom. Reč je o kontroli trošenja sredstava i sprečavanju njihove krađe.

Ukrajina je više puta koristila makrofinansijsku pomoć EU. U maju je, na primer, dobila poslednjih 600 miliona evra iz prethodnog hitnog paketa.