Estonija: Porast potrošačkih cena

Estonija: Porast potrošačkih cena

Estonski indeks potrošačkih cena je u aprilu zabeležio dramatičan porast od 18,8% u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu su cene napredovale brže nego što su bile decenijama, pokazuju najnoviji podaci koje je otkrio Statistički zavod Estonije.

Agencija je objavila da su cene roba i usluga u aprilu bile skuplje za 14,4%, odnosno 27,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Na indeks potrošačkih cena su navodno najviše uticale promene cena stanova, koje su bile odgovorne za preko 40% celokupnog skoka, kaže Viktorija Trasanov, vodeći analitičar u Statističkom zavodu Estonije.

Cene električne energije su navodno zabeležile ogroman skok od 119%, dok je toplotna energija postala skuplja za 57,7% nego u aprilu 2021. U međuvremenu, gas iz gasovoda je porastao za 237,2%. Zakupnine su takođe porasle za 34,4%.

„U aprilu je okončana šema automatske kompenzacije za električnu energiju, naknade za prenos električne energije, daljinsko grejanje, cevovodni gas i naknade za prenos gasa“, objasnio je Trasanov.

Promene cena hrane i bezalkoholnih pića, kao i promene cena prevoza, činile su skoro petinu ukupnog povećanja.

Krompir je navodno skočio za 134,3%, ulja za 57%, žitarice i brašno za 37,7%, dok su cene proizvoda od testenina i jaja porasle za 36,9% i 34,8%, respektivno. U međuvremenu, sveža riba je porasla za 30,7 odsto. Benzin je bio skuplji za 32,5%, a dizel gorivo za 48,6%.