Erbas beleži niži profit u prvom kvartalu, odlaže novi teretnjak

Erbas beleži niži profit u prvom kvartalu, odlaže novi teretnjak

Erbas je zabeležio pad od 39 odsto u osnovnoj zaradi u prvom kvartalu manji od očekivanog na nižim isporukama aviona i delimičan oporavak dolara, kompenzovan snažnim helikopterima, prenosi Rojters.

Najveći svetski proizvođač aviona potvrdio je proizvodne i finansijske ciljeve, ali je rekao da će prvo raspoređivanje nove teretne verzije njegovog mlaznog aviona A350 skliznuti na 2026.

Erbas je objavio korigovanu kvartalnu operativnu zaradu od 773 miliona evra pošto su prihodi pali 2% na 11,763 milijarde evra.

Pošto vazduhoplovstvo radi u dolarima, Erbas štiti oko polovinu svojih prihoda, ali ostaje izložen fluktuacijama valute između tačke u kojoj prima nadoknadu i isporuke aviona, kada se njegovo računovodstvo zasnovano na evrima završi.

Analitičari su u proseku očekivali prilagođeni operativni profit, koji ublažava takve fluktuacije kako bi pomogao u proceni osnovnih poslova od aviona i raketa do helikoptera i lovaca, od 736 miliona evra uz prihod od 11,37 milijardi.

Osnovni slobodni novčani tok je pao na negativnih 889 miliona evra u prvom kvartalu, ponderisan nižim isporukama aviona, sa pozitivnog priliva od 213 miliona evra godinu dana ranije.

Izvršni direktor Gullaume Fauri rekao je u saopštenju da je evropski rival Boingu nastavio da se suočava sa „upornim tenzijama u lancu snabdevanja“, zbog čega se ponovo predviđa da će se isporuke ponovo gomilati do kraja godine.