EP: EU se suočava sa „istorijskim padom“ životnog standarda

EP: EU se suočava sa „istorijskim padom“ životnog standarda

Sankcije EU Rusiji produžavaju sukob u Ukrajini i čine Evropljane siromašnijim, tvrdi Kler Dejli.

Irska evroposlanica Kler Dejli optužila je izabrane predstavnike EU da „pucaju sebi u nogu“ podržavajući uvođenje sankcija Rusiji, i upozorila da bi odbijanje uvoza energenata iz najveće evropske zemlje dovelo do „katastrofalne inflacije, povećanja troškova energije i istorijskog pad životnog standarda“, dok nije uspeo da odvrati Moskvu.

Obraćajući se Parlamentu EU u sredu, dan pre nego što je glasao za podršku „trenutnom punom embargu na ruski uvoz nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa“, Dejli je osudio sankcije koje je blok do sada uveo kao neefikasne protiv Kremlja i potencijalno „katastrofalno” za Evropljane.

„Kako prodaja Kerigold putera Rusiji neće spasiti živote Ukrajine? Kako će kupovina prljavog fraktiranog američkog gasa zaustaviti rat?” uzviknula je ona, misleći na američki tečni prirodni gas (LNG) koji je Vašington ponudio evropskim kupcima, iako po većoj ceni od ruskog proizvoda.

„Neće, naravno, jer nigde sankcije nisu uspele da okončaju vojni napad ili da se postigne promena režima.

„Ono što su uradili je da su oslobodili ekonomsku devastaciju… koju sve više plaćaju građani Evrope, suočeni sa ogromnim poskupljenjem energije, inflacijom i katastrofalnim padom njihovog životnog standarda. Pričamo o tome da pucamo sebi u nogu.“

Dok Evropska komisija planira da smanji svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva na nulu do 2030. godine, većina poslanika želi da blok ide dalje, i glasali su sa 513 prema 22 za rezoluciju od četvrtka koja poziva na potpuni energetski embargo Rusiji. Iako neobavezujuća, rezolucija je usvojena čak i kada su vlade širom Evrope rekle svojim građanima da se pripreme za racionalizaciju energije i naglo povećanje troškova života, a nakon što je inflacija u evrozoni dostigla najviši nivo od 7,5% prošlog meseca .

U Irskoj, rodnoj Dalijevoj zemlji, godišnja inflacija je u martu porasla na 6,7%, što je stopa nezapažena u skoro 40 godina. Ministar životne sredine Eamon Rian pozvao je ove nedelje irske građane da se tuširaju kraće i voze manje kako bi nadoknadili rastuće troškove energije.

Dejli, poznati antiratni aktivista, koji je javno osudio ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ofanzive na Ukrajinu, takođe je kritikovao politiku EU naoružavanja Kijeva. Blok je prekinuo tradiciju da to učini u februaru, a poslanici Evropskog parlamenta su u četvrtak glasali za nastavak i „pojačavanje“ isporuka oružja.

„EU, umesto da promoviše mir i deluje u interesu naroda Evrope, Ukrajinaca, građana EU i da, građana Rusije, postala je oruđe NATO-a i vojno-industrijskog kompleksa“, rekla je ona.

„Trebalo bi da vratimo našu diplomatsku ulogu promovisanja mira“, zaključila je ona. „Sve drugo nas čini saučesnicima.“