Indija će podstaći G20 da poveća udeo poreza na firme u kojima zarađuju „višak profita“

Indija će podstaći G20 da poveća udeo poreza na firme u kojima zarađuju „višak profita“

Indija će podstaći svoje partnere iz Grupe 20 na sastanku čiji je domaćin da podrži njen predlog o povećanju udela poreza koje multinacionalne kompanije plaćaju zemljama u kojima zarađuju „višak profita“, rekli su vladini zvaničnici, piše Rojters.

Predlog Indije, koji ranije nije objavljen, mogao bi umanjiti optimizam među članicama G20, kao što su Australija i Japan, da će sastanak ministara finansija i centralnih bankara u Gudžaratu postići napredak u dugo očekivanoj reviziji globalnog oporezivanja preduzeća.

Više od 140 zemalja trebalo je sledeće godine da počne da primenjuje sporazum iz 2021. kojim se revidiraju decenijama stara pravila o tome kako vlade oporezuju multinacionalne kompanije. Sadašnja pravila se široko smatraju zastarelim jer digitalni giganti poput Apple-a ili Amazona mogu da knjiže profit u zemljama sa niskim porezom.

Sporazum, koji su potakle SAD, nametnuo bi minimalni porez od 15% na velike globalne kompanije, plus dodatnih 25% poreza na „višak profita“, kako je to definisala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Međutim, nekoliko zemalja zabrinuto je zbog multilateralnog sporazuma koji podupire glavni element plana, a neki analitičari kažu da je revizija u opasnosti od kolapsa.

„Indija je dala predloge da dobije svoj deo poreskih prava na višak profita multinacionalnih kompanija“, rekao je jedan zvaničnik. Sugestije su upućene OECD-u i o njima će se „opširno“ razgovarati tokom sastanka G20 u ponedeljak i utorak, rekao je zvaničnik.

Tri zvaničnika, koji su tražili da ne budu imenovani jer su razgovori sa OECD-om u toku i sastanak G20 nije počeo, rekli su da Indija želi značajno povećanje poreza koji se plaća u zemljama u kojima te firme posluju. Nisu precizirali koliko Indija traži.

Indijska ministarstva finansija i spoljnih poslova i OECD nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Prema sporazumu, smatra se da globalne korporacije sa godišnjim prihodom od preko 20 milijardi evra (22 milijarde dolara) ostvaruju višak profita ako profit premašuje godišnji rast od 10%. Dodatak od 25% na ovaj višak profita treba podeliti među zemljama.

Indija, koja se bori za veći udeo poreza za tržišta na kojima kompanije posluju, je najmnogoljudnija zemlja na svetu i trebalo bi da postane jedno od najvećih potrošačkih tržišta. Prosečan prihod Indijaca bi trebalo da poraste više od 13 puta na 27.000 dolara do kraja 2047. godine, prema istraživanju Narodnog istraživanja o indijskoj privredi potrošača.

Zemlja domaćin G20 će takođe predložiti da se oporezivanje po odbitku odvoji od principa poreza na višak dobiti. Pravila sada kažu da zemlje kompenzuju svoj deo poreza sa porezom po odbitku koji prikupljaju.

Porez po odbitku naplaćuju kompanije dok vrše plaćanja prodavcima i zaposlenima i doznačuju ga poreskim organima.

OECD u dokumentu objavljenom u sredu kaže da je nekoliko jurisdikcija izrazilo zabrinutost zbog raspodele poreskih prava među zemljama.

„U toku su napori za rešavanje ovih pitanja sa ciljem da se multilateralna konvencija brzo pripremi za potpisivanje“, navodi se u saopštenju.