Ekonomija Kine suočena s izazovima: Slab oporavak i rast nezaposlenosti u julu

Ekonomija Kine suočena s izazovima: Slab oporavak i rast nezaposlenosti u julu

Ekonomija Kine se suočava s poteškoćama u oporavku, prema najnovijim podacima Nacionalnog biroa za statistiku objavljenim u četvrtak. Podaci pokazuju da su potrošnja i imovinska kriza doprineli slabijem ekonomskom rastu u julu.

Nezaposlenost u Kinu je prvi put od februara porasla, dostigavši 5,2% u julu, u poređenju sa 5% u junu. Industrijska proizvodnja je pokazala sporiji rast, sa 5,1% na godišnjem nivou u julu, u poređenju sa 5,3% u prethodnom mesecu.

Iako je maloprodaja porasla više od očekivanja, sa rastom od 2,7% u julu, u poređenju sa 2% u junu, potrošnja još uvek nije dostigla nivoe koji bi značajno doprineli ekonomskom oporavku.

Portparol statističkog biroa Liu Aihua izjavio je da će nedavne vladine politike, usmerene na povećanje potrošnje, dodatno podržati oporavak. Peking je prošlog meseca najavio planove za korišćenje 150 milijardi juana (20,9 milijardi dolara) državnog duga kako bi stimulisao potrošnju, posebno u sektoru potrošačkih dobara kao što su uređaji i automobili.

Potrošnja je doprinela oko 60% privrednog rasta Kine u prvoj polovini godine i očekuje se da će igrati još važniju ulogu u podršci ekonomiji u drugom polugodištu. Izvoz, koji je tradicionalno bio ključni motor kineskog ekonomskog rasta, suočava se s izazovima zbog trgovinskih tenzija sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama.

Nezaposlenost u gradovima, što je golicav problem za vladajuću Komunističku partiju, porasla je zbog sezonskih uticaja kao što je diplomiranje. Ulaganja u nekretnine opala su za 10,2% na godišnjem nivou u prvih sedam meseci godine, što je dodatno pogoršano padom od 10,1% u prvoj polovini godine.

Produženi pad na tržištu nekretnina, uzrokovan regulacijama protiv prekomernog zaduživanja investitora, doveo je do opadanja prodaje i cena stanova, što je uticalo na sektore kao što su građevinarstvo i kućni aparati.