Ekonomija Južne Koreje se zaustavlja u trećem kvartalu

Ekonomija Južne Koreje se zaustavlja u trećem kvartalu

Privreda Južne Koreje je verovatno usporila do skorog zaustavljanja u trećem kvartalu, pošto su slabljenje izvoza i rastuće kamatne stope prekinule ono što je bilo otporno, pokazala je anketa ekonomista Rojtersa.

Očekivalo se da će ekonomija vođena izvozom u poslednjem kvartalu porasti sezonski prilagođenih 0,1%, prema srednjoj prognozi 21 ekonomiste, što je naglo usporavanje u odnosu na kvartalni rast od 0,7% u periodu april-jun.

Tri ekonomista predviđaju potpunu kontrakciju, a dvojica su očekivala da će privreda biti ravnomerna.

Na godišnjem nivou, bruto domaći proizvod (BDP) je verovatno porastao za 2,8%, prema srednjoj prognozi 22 ekonomista anketiranih od 20. do 24. oktobra, što je pad sa 2,9% u drugom kvartalu.

Podaci će biti objavljeni 27. oktobra.

„Rast BDP-a će verovatno biti sporiji u trećem kvartalu 22. u poređenju sa 2. kvartalom 22., uglavnom zbog usporavanja potrošnje. Slabost u izvozu i prerađivačkoj proizvodnji će se verovatno nastaviti usred pogoršanja globalnih ekonomskih izgleda“, primetio je Oh Suktae, ekonomista u Sosijete Ženeral.

„Rast BDP-a bi trebao ostati spor, barem u bliskoj budućnosti, uz normalizaciju rasta potrošnje nakon oporavka nakon pandemije, a okruženje za izvoz i ulaganja vjerovatno će ostati slabo.

Izvoz u četvrtoj po veličini azijskoj ekonomiji rastao je najsporijim tempom u skoro dve godine u septembru i očekivalo se da će dodatno oslabiti zbog sve većeg straha od globalne recesije i ekonomskog usporavanja u Kini, najvećem trgovinskom partneru zemlje.

To će, zajedno sa agresivnim povećanjem kamatnih stopa Banke Koreje (BOK) kako bi se obuzdali decenijski visoki inflatorni pritisci, opterećivati ekonomiju. U oktobru, BOK je povećao svoju referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 3,00%.

Centralna banka je povećala stope za kumulativnih 250 baznih poena već u ovom ciklusu.

„Pogled u budućnost, slabljenje izvoznih izgleda, povišena domaća inflacija, rastući teret servisiranja duga i pooštravanje politike sve to ukazuje na intenziviranje prepreka rastu“, rekao je Bansi Madhavani, viši ekonomista u ANZ-u.

Prema posebnoj anketi Rojtersa, predviđa se da će rast ove godine biti u proseku 2,6 odsto, a sledeće godine pad na 1,9 odsto.