Egipatska funta nastavlja da pada uoči sastanka MMF-a

Egipatska funta nastavlja da pada uoči sastanka MMF-a

KAIRO – Jaz između zvaničnog kursa egipatske funte u odnosu na dolar i cene na crnom tržištu dodatno se povećao, vršeći pritisak na Egipat uoči ključnog sastanka odbora Međunarodnog monetarnog fonda sledeće nedelje, prenosi Rojters.

Egipat se i dalje suočava sa nedostatkom strane valute uprkos dve velike devalvacije ove godine.

Međunarodni monetarni fond trebalo bi da 16. decembra razmotri zahtev Egipta za proširenim fondom u vrednosti od 3 milijarde dolara kako bi pomogao u jačanju svojih finansija. Egipat i MMF objavili su paket na nivou osoblja 27. oktobra.

Zamenik ministra finansija Ahmed Kučuk rekao je u sredu da očekuje da će odbor MMF-a odobriti paket na sastanku.

Kada je Egipat objavio sporazum na nivou osoblja, rekao je da je prešao na „trajno fleksibilan režim deviznog kursa, ostavljajući silama ponude i potražnje da određuju vrednost EGP-a u odnosu na druge strane valute“.

U saopštenju koje je vlada izdala u petak, Kučuk je ponovio da je cilj sporazuma sa MMF-om postizanje fleksibilnog kursa.

Dileri na crnom tržištu prodavali su dolare za 32 do 33 funte u poređenju sa zvaničnim kursom od oko 24,6 za dolar. Prodavci na ulici kupovali su dolare za oko 30 funti.

Sve veći jaz u odnosu na zvanični kurs naveo je mnoge analitičare da veruju da bi Egipat mogao dozvoliti da valuta ponovo oslabi pre sastanka MMF-a, možda i da poveća kamatne stope.

„Mislimo da ćemo videti još jednu devalvaciju ili prilagođavanje“, rekao je Jap Meijer iz Arkaam Capital-a. „Međutim, ne očekujemo devalvaciju na 32-34, kao što sada impliciraju londonski listingi ili crno tržište.

Funta je 27. oktobra devalvirana za 14,5% u odnosu na dolar. Od početka novembra, centralna banka je dozvoljavala da zvanični kurs postepeno slabi u proseku za oko 0,01 funtu dnevno.

Nekoliko analitičara je reklo da je funta dovoljno oslabila u skladu sa njihovim različitim modelima fer vrednosti, ali bi mogao biti potreban period prilagođavanja pošto su zaostaci u uvozu jasni i poverenje se vratilo.

„Posljednja devalvacija dovela je egipatsku funtu na fer vrijednost“, rekao je Charles Robertson iz Renaissance Capitala, dodajući da njegov model možda neće tako precizno odražavati kurs odmah nakon devalvacije.

Egipatsko ministarstvo finansija predvidelo je da će period povećane inflacije nakon prelaska na fleksibilnost valute biti kratak, rekavši da se to dogodilo nakon velike devalvacije u novembru 2016.

„Uopšteno govoreći, efekat na lokalne cene od sprovođenja promena u ceni valute dostiže svoj vrhunac nakon usvajanja fleksibilnosti deviznog kursa pre nego što se postepeno obuzdava“, navodi se u brošuri objavljenoj ove nedelje.