Egipat: Centralna banka povećava kamatne stope

Egipat: Centralna banka povećava kamatne stope

KAIRO – Egipatska centralna banka podigla je kamatne stope u četvrtak, dok zemlja nastavlja da se bori sa dvocifrenom inflacijom usred nagle devalvacije valute, piše Asošijeted pres.

Odbor za monetarnu politiku banke je u saopštenju saopštio da je najosnovnija kreditna stopa, stopa na prekonoćne depozite, povećana sa 13,25 odsto na 16,25 odsto.

Egipatska ekonomija je teško pogođena pandemijom koronavirusa, godinama vladinih mera štednje i posledicama rata u Ukrajini. Egipat je najveći svetski uvoznik pšenice, a najveći deo uvoza dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Ranije ovog meseca, Međunarodni monetarni fond odobrio je paket podrške Egiptu od 3 milijarde dolara nakon što je u martu počela serija reformi centralne banke zemlje, uključujući devalvaciju valute zbog koje je egipatska funta izgubila 36% svoje vrednosti u odnosu na dolar od onda.

Sporazum omogućava dodatnih 14 milijardi dolara mogućeg finansiranja za ovu bliskoistočnu zemlju.

Egipat se mesecima bori sa rastućom inflacijom, a godišnja stopa je u novembru porasla iznad 18%.

Banka je saopštila da je povećanje stope u četvrtak osmišljeno „da obuzda inflatorne pritiske i da usmerava godišnje glavne stope inflacije ka predstojećim ciljanim nivoima“.

Povećanje je bilo veće nego što su neki posmatrači očekivali.

„Dok se očekivalo da će CBE (Centralna banka Egipta) povećati stope, razmere tog poteza su bile iznenađenje“, napisao je Vilijam Džekson, glavni ekonomista za tržišta u razvoju u Capital Economics-u, u analizi koju je objavila kompanija.

Većina Egipćana zavisi od vlade da osnovna dobra drži pristupačnima kroz državne subvencije i druge slične programe, od kojih većina datira decenijama unazad. Samo manje od trećine od 104 miliona Egipćana živi u siromaštvu, prema vladinim podacima.

Kao deo svog sporazuma sa MMF-om, Egipat je rekao da povećava svoje socijalne programe kako bi pomogao nekim od najsiromašnijih i najranjivijih u zemlji.