ECB će testirati sajber odbranu banaka

ECB će testirati sajber odbranu banaka

Evropska centralna banka će sledeće godine testirati odbranu zajmodavaca evrozone od sajber napada, rekao je visoki zvaničnik u četvrtak, pošto se vidi da je rizik od pokušaja hakovanja povećan od pandemije i ruske invazije na Ukrajinu.

ECB će sprovesti svoj prvi sajber „stres test“ kako bi ispitala „kako su banke u stanju da reaguju na uspešan sajber napad i oporave se od njega“, rekao je šef nadzora ECB Andrea Enrija litvanskom listu Verslo Zinios.

Rezultati se očekuju sredinom sledeće godine, dodao je on.

Polovina od oko 115 velikih banaka u evrozoni izjavila je da su bile meta uspešnog sajber napada 2021. godine, prema istraživanju koje je ECB objavila u decembru, u poređenju sa 57 odsto u 2020.

„I tokom pandemije i nakon invazije Rusije na Ukrajinu, bilo je nekih epizoda koje su nas navele da razmišljamo kao supervizori“, rekao je Enrija.

Brzi prelazak na rad na daljinu tokom blokade COVID-a doveo je do povećanih IT bezbednosnih rizika, dok su hakeri koje podržava Rusija okrivljeni za porast sajber napada usmerenih na kompanije i kritičnu infrastrukturu.

Prošlog novembra, na primer, Evropski parlament je saopštio da je njegov sajt pogođen sofisticiranim sajber napadom za koji je preuzela „prokremljovska grupa“.

„Znamo da je došlo do značajnog porasta sajber napada“, rekao je Enrija.

„Ne možemo ovo da podelimo sa bilo kojim konkretnim izvorom, ali je činjenica da se broj ovih napada povećao od početka rata“, dodao je on.

„Uticaj ovih napada u celini je ograničen, ali ovo je izvor zabrinutosti za banke u nekoliko regiona u Evropi.