EBRD prognozira Srbiji rast BDP od 3,8 odsto

EBRD prognozira Srbiji rast BDP od 3,8 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je publikaciju „Regionalne ekonomske perspektive“ u kojoj je prognozirala da će rast bruto nacionalnog dohotka (BDP) Srbije dostići ove godine 3,8 odsto.

U zemljama Zapadnog Balkana očekuje se ubrzanje rasta sa 2,5 odsto, koliko je bio 2023. godine, na 3,4 odsto u 2024. godini, te 3,7 odsto u 2025. godini, podstaknut snažnim turističkim prilivom u Albaniji, održivim rastom potrošnje u Crnoj Gori, kao i snažnim ulaganjima u Srbiji, saopštila je EBRD.

Nakon rasta BDP od 2,5 odsto u 2022. i 2023. godini, srpska privreda je značajno porasla na 4,3 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2024, a ubrzanje su podstakle usluge, naročito trgovina, turizam i ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Deficit tekućeg računa udvostručen je u poređenju sa prvom polovinom 2023, dostižući više od 1,2 milijarde evra ili 3,3 odsto BDP, podstaknut visokim uvozom, odlivom dividendi i manjim dolaznim državnim transferima iz inostranstva.

Inflacija je ostala povišena u poređenju sa ostatkom regiona – na 4,3 procenta u julu 2024, podstaknuta baznom inflacijom.

Međutim, referentna stopa je dva puta smanjena u poslednjih nekoliko meseci sa maksimuma od 6,5 procenata na šest procenata u julu 2024. godine, navela je EBRD.

Fiskalni stav je ostao ekspanzivan, sa daljim rastom penzija i plata u javnom sektoru, najavljenim za ovu godinu.

Očekuje se da će rast dostići 3,8 odsto u 2024. na osnovu snažnog učinka u prvoj polovini godine, kao i ekspanzivne fiskalne i monetarne politike, podsticanja potrošnje i kapitalnih investicija, navedeno je u saopštenju EBRD.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je uložila više od devet milijardi evra kroz 362 projekta, od kojih je većina podržala privatni sektor. Fokus EBRD je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi, navedeno je u saopštenju.