Dug američke vlade dostigao je novu prekretnicu

Dug američke vlade dostigao je novu prekretnicu

Dug američke vlade premašio je neprihvatljivu prekretnicu, po prvi put u istoriji premašivši 34 triliona dolara i više nego udvostručivši ukupan broj sledećeg najvećeg zajmoprimca na svetu, Kine.

Američko ministarstvo finansija objavilo je u utorak novi ukupni dug, rekavši da je premašio granicu od 34 biliona dolara za skoro 1,5 milijardi dolara zaključno sa 29. decembrom, poslednjeg radnog dana 2023. Pozajmice su porasle za 90 milijardi dolara u odnosu na prethodni dan.

Javni dug Vašingtona sada iznosi oko 102.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete u SAD, ili skoro 260.000 dolara po domaćinstvu. Ukupan savezni dug SAD je otprilike jednak ekonomijama Kine, Nemačke, Japana, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno, kako je istakla Fondacija Peter G. Peterson, nestranačka grupa za fiskalnu politiku u Njujorku.

„Počinjemo novu godinu, ali naš državni dug ostaje na istom štetnom i neodrživom putu“, rekao je izvršni direktor fondacije Majkl Peterson. Dodao je: „Dodavanje triliona za trilionom duga, iz godine u godinu, trebalo bi da bude trepćući znak upozorenja za svakog kreatora politike koji brine o budućnosti naše zemlje.

Poređenja radi, Kina je držala oko 14 biliona dolara državnog duga od prošle godine, prema proceni MMF-a. Dug američke vlade jednak je ukupnom iznosu za pet sledećih najvećih svetskih zajmoprimaca – Kinu, Japan, UK, Francusku i Italiju. Američki dug kao procenat BDP-a je preko 123%, u poređenju sa kineskim 83%. Japan ima najveće opterećenje duga u odnosu na BDP, sa 255%.

Pozajmice SAD porasle su za 6,25 biliona dolara, ili 23 odsto, otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost pre tri godine. Da se ​​to stavi u perspektivu, trebalo je oko 225 godina od osnivanja nacije da se približi javnom dugu od 6 biliona dolara. Rast duga se ubrzano ubrzao u poslednje dve decenije. Poskočio je za više od 9 biliona dolara tokom osam godina Baraka Obame na mestu predsednika, a zatim se povećao za 7,8 biliona dolara tokom četvorogodišnjeg mandata Donalda Trampa.

Troškovi kamata na američki dug porasli su na 659 milijardi dolara u poslednjoj vladinoj fiskalnoj godini, što je otprilike udvostručenje celog federalnog budžeta Rusije. Plaćanje kamata će ove godine iznositi oko 750 milijardi dolara, ili preko 2 milijarde dolara dnevno.

Bajden je više puta iznosio lažne tvrdnje o smanjenju američkog duga. Godišnji budžetski deficit – stepen u kojem državna potrošnja premašuje prihode – smanjio se za 1,7 biliona dolara tokom njegove prve dve godine na funkciji, odražavajući odsustvo stimulativne potrošnje na Covid-19, ali se predviđa da će ove godine porasti. SAD nisu potrošile manje od svojih državnih prihoda u 20 godina.