Države EU nude ruski gas susedima

Države EU nude ruski gas susedima

Nemačka i Grčka spremne su da pošalju još gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što je ruski Gasprom ove nedelje obustavio isporuke, objavio je u četvrtak Fajnenšel tajms, pozivajući se na podatke o tržištu i lukama.

Prema podacima koje je objavio grčki operater prenosnog sistema gasa, naredbe za protok gasa kroz gasovod u Sidirokastru, graničnom prelazu između Grčke i Bugarske, skočile su u četvrtak, sa većim količinama za izlazak prema Bugarskoj nego za one koji idu na jug ka Bugarskoj. Grčka.

Šef analitike gasa u ICIS-u, Tom Marzec-Manser, rekao je za FT da takva aktivnost ukazuje na to da grčka gasna kompanija DEPA radi u razmenama za prodaju svog gasa Bugarskoj.

Podaci nemačkog operatera za prenos gasa Gascade takođe su pokazali povećan protok gasa u Malnovu, ključnom graničnom prelazu između Nemačke i Poljske za gasovod Jamal-Evropa. Protok je u četvrtak porastao na 12,7 miliona kilovat sati na sat. Pre toga, najviši nivo ovog meseca bio je nešto ispod devet miliona kVh/h.

U međuvremenu, povećani proticaji prete da dodatno pogoršaju ionako tešku situaciju sa nemačkim podzemnim skladištima gasa koja bi trebalo da budu popunjena najmanje 80% do početka sezone iskopavanja na jesen. Prema Gaspromu, „obnavljanje rezervi gasa u evropskim skladištima je veoma ozbiljan izazov“.

Ruski energetski gigant je u sredu najavio potpuni prekid izvoza gasa u Bugarsku i Poljsku nakon što su dve zemlje odbile da plate u rubljama. Prema Gaspromu, snabdevanje se neće nastaviti sve dok Sofija i Varšava ne ispune nove uslove.

Ruski proizvođač gasa je takođe upozorio da bi, ukoliko bi bilo koja zemlja preusmerila tranzitne isporuke u druge evropske zemlje, to srazmerno smanjilo količine.