Dolar pao na 20-godišnji vrhunac

Dolar pao na 20-godišnji vrhunac

TOKIO – Dolar se držao oko 1% ispod vrhunca od dve decenije u odnosu na glavne konkurente na početku nedelje u kojoj je doneto desetak odluka centralne banke, na čelu sa Federalnim rezervama u sredu i praćenom Bankom Japan i Banka Engleske sledećeg dana, preneo je Rojters.

Indeks dolara, koji meri valutu u odnosu na šest valuta, bio je jači za 0,09% u odnosu na petak na 109,66, konsolidujući se nakon nestabilnih nekoliko nedelja koje su 7. septembra dostigle čak 110,79, prvi put od sredine 2002. vidi kako se povlači na 107.67 šest dana kasnije.

Investitori su bili zaluđeni ekonomskim podacima koji povremeno sugerišu da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa kako bi umanjio udar na ekonomiju i rizik od recesije, da bi potom pokazao da inflacija i dalje raste.

Kreatori politike Fed-a su naglasili da će se njihove odluke donositi sastanak po sastanak i da će zavisiti od najnovijih podataka.

Trenutno, tržišta su povećala cenu za najmanje još 75 baznih poena za ovonedeljni sastanak Federalnog komiteta za otvoreno tržište i 19% šanse za veliki porast punih procentnih poena.

Ova nedelja je takođe prepuna tržišnih praznika koji bi mogli smanjiti likvidnost i dovesti do oštrijih kretanja cena, sa Japanom i Velikom Britanijom u ponedeljak, Australijom u četvrtak i Japanom ponovo u petak, između ostalih.

„USD može ostati povišen jer FOMC nastavlja da raste agresivno i zbog rastućih rizika globalne recesije“, i mogao bi da dostigne novi ciklični vrh iznad 110,8, napisali su stratezi Commonvealth Bank of Australia u belešci klijenta.

Loši ekonomski izgledi će držati evro, sterlinge i prociklične valute kao što je australijski dolar pod pritiskom, rekli su oni.

Dolar je bio malo promenjen na 142,905 jena, smirivši se nakon skoka na 24-godišnji maksimum od 144,99 ranije ovog meseca.

Općenito se očekuje da će BOJ nastaviti sa ogromnim stimulansima u četvrtak, ističući se među centralnim bankama razvijenih zemalja koje sve ubrzano pooštravaju politiku kako bi ukrotile inflaciju.

U isto vreme, prekretnica bi mogla doći ranije nego što mnogi posmatrači politike očekuju nakon što je BOJ nedavno izbacio reč „privremeno“ za svoj opis rasta potrošačkih cena, iako je nivo mnogo niži od onih u zemljama poput Sjedinjenih Država i Britanije.

Sterling je ostao nepromenjen na 1,1426 dolara, nakon što je u petak dostigao najnižu vrednost za 37 godina od 1,1351 dolara.

Tržišta su podeljena u pogledu toga da li će BOE povećati stope za 50 ili 75 baznih poena u četvrtak.

Monetarno pooštravanje biće u suprotnosti sa hitnim mini-budžetom novog britanskog ministra finansija Kvasija Kvartenga, koji će biti dostavljen u petak, a koji će dati više detalja o podršci za ublažavanje krize troškova života u zemlji.

Evro je malo promenjen na 1,00075 dolara, nastavljajući nedelju dana konsolidacije nakon kolebanja između dve decenije najniže vrednosti od 0,9864 dolara 6. septembra i skoro jednomesečnog maksimuma na 1,0198 dolara pre nedelju dana.

Austrijski dolar se malo promenio na 0,67205 dolara od petka, kada je pao na najniži nivo od sredine 2020. na 0,6670 dolara.

Novozelandski dolar je ostao nepromenjen na 0,5989 dolara, nakon pada na najslabiji od maja 2020. na 0,5940 dolara krajem prošle nedelje.