Dolar u porastu nakon snažnih podataka o zapošljavanju

Dolar u porastu nakon snažnih podataka o zapošljavanju

Dolar je u ponedeljak produžio rast nakon što je snažan izveštaj o zapošljavanju u SAD ukazao na to da bi Federalne rezerve mogle duže da napreduju, dok je jen pogođen vestima da je zamenik guvernera Banke Japana Masajoši Amamija bio na glasu da bude sledeći guverner, piše Rojters.

List Nikkei je objavio, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade i vladajuće partije, da je administracija premijera Fumija Kišide u završnoj fazi odlučivanja o nasledniku sadašnjeg guvernera Haruhika Kurode, zajedno sa dva nova zamenika guvernera.

Jen je oslabio na tronedeljni minimum od 132,60 za dolar nakon izveštaja, a poslednji put je dostigao 132,35, što je pad od 0,88%.

U petak, pomno praćeni izveštaj o zapošljavanju američkog Ministarstva rada pokazao je da su platni spiskovi koji se ne bave poljoprivredom porasli za 517.000 radnih mesta prošlog meseca. Ekonomisti u anketi Rojtersa očekivali su porast od 185.000.

Dolar je poskočio i produžio rast u ponedeljak. U odnosu na korpu valuta, američka valuta je dostigla skoro četvoronedeljni maksimum od 103,22 i poslednji put je bila na 103,18.

Fed je u sredu podigao kamatne stope za 25 baznih poena i rekao da je skrenuo ugao u borbi protiv inflacije, navodeći investitore da cene na više golubljim putem.

Ali zapanjujući broj platnih spiskova zajedno sa oporavkom američke uslužne industrije u januaru dovodi investitore u pitanje da je Fed skoro završio sa svojom monetarnom politikom pooštravanja.

„Naravno, zabrinutost je da su podaci koji su mnogo bolji od očekivanih loša vest ako Fed to vidi kao podsticanje svog slučaja još dva povećanja i duže zadržavanje povišenih stopa“, rekao je Strikland iz NAB-a.

Na drugim mestima, evro je oslabio 0,09% na 1,0783 dolara, dok se sterling poslednji put trgovao na 1,203 dolara, što je pad od 0,17% na dan, što je najniži nivo od 6. januara.

Australijski dolar je oslabio 0,14% na 0,6912 dolara, dok je kivi oslabio 0,33% na 0,6310 dolara.