Dolar na 10-mesečnom maksimumu, jen slabi

Dolar na 10-mesečnom maksimumu, jen slabi

Indeks dolara je u utorak dostigao 10-mesečni maksimum, dok se japanski jen približio ključnom nivou od 150, gde se smatra da japanski zvaničnici potencijalno intervenišu kako bi ojačali valutu, prenosi Rojters.

Referentni prinosi 10-godišnjih državnih obveznica SAD skočili su na 16-godišnje maksimume ovog meseca pošto su ekonomski podaci i dalje čvrsti uprkos višim kamatnim stopama.

Federalne rezerve su prošle srijede saopštile da bi mogle dalje povećati stope i vjerovatno će ih zadržati na povišenim duže vrijeme jer se bore da inflaciju približe svom godišnjem cilju od 2%.

„Priča o septembru je bila skok prinosa na trezorske obveznice i prelivanje na tržište valuta“, rekao je Adam Baton, glavni valutni analitičar u ForekLive-u u Torontu. „Tržište je očekivalo da će se ekonomski podaci pogoršati, a nije.

Predsednik Fed-a Mineapolisa Nil Kaškari rekao je u utorak da je „meko sletanje” za američku ekonomiju više nego ne, ali je dodao da postoji šansa od 40 odsto da će Fed morati da podigne kamatne stope „smisleno” da bi pobedio inflaciju.

„To je samo izuzetnost u SAD, sa tim je veoma teško raspravljati. Tamo samo vidimo te dosledno jake podatke“, rekao je Džo Taki, šef FKS analize u brokeru Argente. „Dolar je samo parni valjak.“

Indeks dolara je porastao za 0,26% tog dana na 106,21, najviše od 30. novembra. Evro je pao za 0,23% na 1,0567 dolara, najniže od 16. marta.

Podaci od utorka pokazali su da je prodaja novih porodičnih kuća u SAD pala više nego što se očekivalo u avgustu, pošto je stopa popularne 30-godišnje fiksne hipoteke skočila iznad 7%, ali se godišnji rast cena kuća u SAD ubrzao drugi mesec zaredom u julu.

Poverenje potrošača u SAD takođe je palo drugi mesec zaredom u septembru zbog zabrinutosti zbog viših cena i političkog okruženja.

Japanski jen je patio usred širokog rasta dolara, što je izazvalo spekulacije da će japanski zvaničnici intervenisati u valuti.

Ministar finansija Šuniči Suzuki rekao je u utorak da vlada „sa velikom hitnošću posmatra kretanje valute“, nakon što je jen dostigao najniži nivo od 149,19 u poslednjih 11 meseci.

Jen je odskočio nakon Suzukijevih komentara, ali je kasnije tokom dana oslabio nazad na 149,08.

Britanska funta je oslabila 0,45 odsto na 1,2158 dolara, najniže od 17. marta.