Dola pao na skoro devetomesečni minimum u odnosu na evro

Dola pao na skoro devetomesečni minimum u odnosu na evro

NjUJORK– Dolar je u četvrtak pao na skoro devetomesečni minimum u odnosu na evro nakon što su podaci pokazali da inflacija u SAD popušta, što je podstaklo opklade da će Federalne rezerve biti manje agresivne sa povećanjem kamatnih stopa, prenosi Rojters.

Do pada dolara došlo je kada je japanski jen porastao, dostigavši više od šestomesečni maksimum u odnosu na dolar, na izveštaju da bi Banka Japana mogla da preduzme dalje korake za rešavanje neželjenih efekata monetarnog popuštanja.

Američki podaci pokazuju da je indeks potrošačkih cena (CPI) prošlog meseca pao za 0,1 odsto, što je prvi pad u podacima od maja 2020. godine, kada je privreda opala od prvog talasa zaraze COVID-19.

Pritisci na cene jenjavaju pošto najbrži ciklus pooštravanja monetarne politike američke centralne banke od 1980-ih smanjuje tražnju, a uska grla u lancima snabdevanja ublažavaju.

„Tri meseca relativno lakših cifara osnovne inflacije počinju da formiraju trend… koji bi mogao da podstakne Fed da uspori tempo daljeg zaoštravanja 1. februara“, rekao je Sal Guatieri, viši ekonomista u BMO Capital Markets.

Kreatori politike Fed-a izrazili su olakšanje što pritisci na cene popuštaju, otvarajući put za moguće usporavanje povećanja kamatnih stopa, ali su signalizirali da će ciljna stopa centralne banke i dalje verovatno porasti iznad 5% i ostati tamo neko vreme uprkos tržišnim opkladama na suprotno .

Nakon CPI izveštaja, dolar je pao za čak 1% u odnosu na evro, što je najslabiji u odnosu na zajedničku valutu od 21. aprila.

Evro je podržan odvratnim porukama zvaničnika Evropske centralne banke, a četiri su u sredu pozvala na dodatno povećanje stope.

„Naša očekivanja su za još 125 baznih poena povećanja kamatnih stopa od ECB-a i tu će ostati do 2024. godine“, rekao je Kris Tarner, globalni direktor tržišta u ING-u u Londonu.

„Naši osnovni stavovi o politici Feda u odnosu na politiku ECB bili bi jači evro-dolar tokom godine.

Dolar je u 15 časova oslabio 0,83% u odnosu na evro na 1,0845 dolara. EST (2000 GMT) i pad od 0,56% u odnosu na funtu na 1,22195 dolara.

Indeks američkog dolara pao je 0,815% na 102,20, što je najniži nivo od 6. juna.

Dolar je oslabio čak 2,7% u odnosu na jen, dostigavši najniži nivo od 6-1/2 meseca u odnosu na japansku valutu.

Jen je podstaknut izveštajem Jomiurija da će Banka Japana (BOJ) razmotriti neželjene efekte svog monetarnog popuštanja na sastanku o politici sledeće nedelje i da će možda preduzeti dodatne korake da ispravi distorzije u krivoj prinosa.

Vest prati iznenađujuće podešavanje BOJ-a u decembru u vezi sa kontrolom krive prinosa na obveznice (ICC), iako taj potez nije uspeo da se pozabavi poremećajima na tržištu obveznica izazvanim masovnom kupovinom obveznica od strane centralne banke.

„Sa izveštajima da će BOJ pregledati svoje slabe postavke monetarne politike na svom predstojećem sastanku, porasle su spekulacije da će u ovom kvartalu doći do još jedne promene ICC“, rekao je Mazen Issa, viši strateg za devizne poslove u TD Securities.

To će se verovatno dogoditi na januarskom sastanku BOJ-a, a ako ne onda do marta, rekao je on.

„Očekujemo 122 u ovom kvartalu i verovatno u kratkom roku“, rekao je on o valutnom paru dolar-jen.

Dolar je poslednji put pao 2,41% u odnosu na jen na 129,35 jena za dolar.

Aussie je porastao 0,92% na 0,69695 dolara, dok je kivi porastao za 0,52% na 0,63995 dolara.

Kineski ofšor juan bio je na najjačem nivou u poslednjih pet meseci, na 6,7331 za dolar, uz optimizam da je kineska ekonomija na putu oporavka.

U međuvremenu, bitkoin je porastao peti dan zaredom, dostigavši najviši nivo u mesecu na 18.863 dolara.