Dolar dostiže 20-godišnji maksimum

Dolar dostiže 20-godišnji maksimum

NjUJORK – Indeks dolara je u četvrtak skočio na 20-godišnji maksimum i zabeležio 24-godišnji maksimum u odnosu na japanski jen koji je osetljiv na stope, nakon što su američki podaci pokazali otpornu ekonomiju, dajući Federalnim rezervama više prostor za agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi se ugušila inflacija.

Američka valuta je ojačala nakon što je vladin izveštaj pokazao da je broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za beneficije za nezaposlene dodatno opao prošle nedelje, u skladu sa snažnom potražnjom za radnicima i teškim uslovima na tržištu rada, piše Rojters.

Izveštaj je takođe pokazao manje otpuštanja u avgustu, uprkos velikom povećanju kamatnih stopa od strane Fed-a da bi se suprotstavio decenijama visokoj inflaciji, što je povećalo rizik od recesije.

Podaci Instituta za upravljanje nabavkom (ISM) pokazali su da je američka proizvodnja u avgustu stabilno rasla kako su se zapošljavanje i nove porudžbine oporavljale, dok je dalje popuštanje cenovnih pritisaka ojačalo stavove da je inflacija verovatno dostigla vrhunac.

„Ne iznenađuje da je dolar dostigao novi rekord na oba tokova utočišta zbog globalne ekonomske slabosti i pošto otporna američka ekonomija utire put da Fed ostane agresivan“, rekao je Edvard Moja, glavni tržišni analitičar u Oandi.

„Kraljevski dolar se probudio iz dremke i to bi moglo predstavljati mnogo više bola za evropske valute“, rekao je on.

Indeks američkog dolara, koji meri dolar u odnosu na korpu od šest valuta, porastao je 0,671% na 109,59 u 15:10. Istočno vreme (1910 GMT), koje je ranije dostiglo 109,99, najviše od juna 2002.

Očekivanja za treće uzastopno povećanje američke stope od 75 baznih poena na sastanku Fed-a od 20. do 21. septembra rastu na osnovu solidnih ekonomskih podataka, a fjučersi Fed fondova poslednji ukazuju na oko 77,1% šanse za takvo povećanje.

Ovo je pomoglo da se prinos na referentne 10-godišnje američke državne obveznice poveća na više od dvomesečnog maksimuma od 3.297.

Pažnja tržišta će se sada usmeriti na avgustovski izveštaj o platnim spiskovima u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, koji će biti jedan od ključnih podataka koji će voditi članove Fed-a kada se sastanu kasnije ovog meseca.

Snažno očitavanje moglo bi pomoći da dolar sigurnog utočišta privuče veću potražnju.

„Čak i nakon što je dostigla nove rekorde, snaga dolara ima prostora da se još nešto proširi, podstaknuta globalnim usporavanjem i evropskom energetskom krizom posebno“, kažu analitičari Generali Insurance Asset Management.

Evro je pao za 0,99%, pao je ispod pariteta u odnosu na dolar na 0,9953 dolara, dok je britanska funta dostigla najniži nivo od 2-1/2 godine od 1,1501 dolara i poslednji put pala za oko 0,69%.

Prema anketi, proizvodna aktivnost širom evrozone smanjena je drugi mesec u avgustu, i dok su evropski troškovi energije ove nedelje blago omekšali, ostaju na visoko povišenim nivoima.

Japanski jen je pao na čak 140,23 jena po dolaru, što je najniži nivo od 1998. Dolar je poslednji put porastao za 0,81% na 140,095 jena.

„Glavni pokretač ostaju razlike u stopama između Japana i SAD, a čak i današnje kretanje cena samo prati kretanje viših američkih stopa preko noći. Mislimo da će dalji put zavisiti od toga kako se ponašaju stope u SAD“, rekao je Sosuke Nakamura, strateg u JPMorgan u Tokiju.

Australijski i novozelandski dolari osetljivi na rizik takođe su rasprodati kao deo kretanja ka imovini sigurnih utočišta i dostigli najniže nivoe od jula.

Aussie je poslednji put pao za 0,89% na 0,67825 dolara, a Kivi je bio niži za 0,83% na 0,6069 dolara.

Bitkoin, koji takođe trguje u skladu sa osećanjem rizika, pao je za 1,17%, trgovajući nešto ispod 20.000 dolara.