Dok se šefovi finansija G20 okupljaju, Jelen poziva na veću ekonomsku pomoć Ukrajini

Dok se šefovi finansija G20 okupljaju, Jelen poziva na veću ekonomsku pomoć Ukrajini

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pojačala je u četvrtak pozive za povećanje finansijske podrške Ukrajini kako bi joj se pomoglo u borbi protiv godinu dana stare ruske invazije, jer Sjedinjene Države spremaju dodatnih 10 milijardi dolara ekonomske pomoći u narednim nedeljama, preneo je Rojters.

Jelen je, govoreći na konferenciji za novinare u Indiji uoči prve godišnjice ruske invazije, rekla da je ključno za Međunarodni monetarni fond da „brzo krene“ ka potpuno finansiranom programu zajma za Ukrajinu.

„Kao što je predsednik Bajden rekao, mi ćemo stajati uz Ukrajinu u njenoj borbi – koliko god bude potrebno“, rekla je ona. „Nastavak, snažna podrška Ukrajini biće glavna tema razgovora tokom mog boravka ovde u Indiji.

Jelen će se pridružiti drugim ministrima finansija i šefovima centralnih banaka iz Grupe 20 zemalja u petak na sastanku u odmaralištu u blizini tehnološkog centra u Bengaluru. To je prvi veliki sastanak indijskog jednogodišnjeg predsedavanja blokom, koji uključuje zemlje G7, kao i Rusiju, Kinu, Brazil i Saudijsku Arabiju.

Ukrajina traži višegodišnji program MMF-a od 15 milijardi dolara, rekao je premijer Denis Šmihal u ponedeljak nakon sastanka sa generalnom direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom u Kijevu.

Jelen je rekla da je prethodna američka vojna, ekonomska i humanitarna pomoć u ukupnom iznosu od 46 milijardi dolara omogućila Ukrajini da sačuva ekonomsku i finansijsku stabilnost pod „vanrednim okolnostima“.

„Naša ekonomska pomoć čini otpor Ukrajine mogućim podržavanjem unutrašnjeg fronta: finansiranjem ključnih javnih službi i pomaganjem da vlada ostane u funkciji. Očekujemo da ćemo u narednim mesecima obezbediti oko 10 milijardi dolara dodatne ekonomske podrške Ukrajini.

Indija, koja je zadržala neutralan stav o ratu, ne želi da se na sastancima G20 razgovara o dodatnim sankcijama Rusiji, rekli su Rojtersu izvori iz vlade. Indija je takođe vršila pritisak na učesnike da izbegavaju upotrebu „rata“ u jeziku saopštenja za opisivanje sukoba, rekli su zvaničnici G20.

Ali Jelen je rekla da bi volela da vidi snažnu osudu rata i naglasila da su prethodne izjave G20 sadržale oštar izraz o sukobu u Ukrajini.

Jelen je rekla da je globalna ekonomija „danas na boljem mestu nego što su mnogi predviđali pre samo nekoliko meseci“, uz nestajanje zabrinutosti da bi prelivanje rata u Ukrajini izazvalo naglo usporavanje rasta.

Ona je rekla, dok je glavna inflacija počela da jenjava u Sjedinjenim Državama i širom sveta, važno je da finansijski zvaničnici G20 nastave da rade na suzbijanju inflacije, dodajući: „Još nismo izašli iz šume“.

Jelen je rekla da zemlje G20, posebno Kina, moraju da rade na ublažavanju duga koji više od polovine zemalja sa niskim prihodima dovodi u dug.

„Nastaviću da se zalažem za sve bilateralne zvanične kreditore, uključujući Kinu, da učestvuju u značajnim tretmanima duga za zemlje u razvoju i tržišta u razvoju u

nevolje“, rekla je ona, dodajući da su tretman duga Zambiji i finansijska garancija za Šri Lanku „najhitnije“

CHINA VARNING

Jelen je rekla da će se razgovori između Sjedinjenih Država i Kine o ekonomskim pitanjima nastaviti u odgovarajuće vreme, ali je takođe upozorila Peking da bi pružanje bilo kakve materijalne podrške ruskim ratnim naporima predstavljalo „veoma ozbiljnu zabrinutost”.

Neki angažmani između Vašingtona i Pekinga su obustavljeni nakon rušenja navodnog kineskog balona za nadzor koji je lebdeo iznad kontinentalnih Sjedinjenih Država, ostavljajući nejasno vreme ranije planiranih poseta Jelen i državnog sekretara Entonija Blinkena Kini.

Sastanci G20 će takođe biti ključno mesto za rad na unapređenju reformi Svetske banke i drugih multilateralnih razvojnih banaka kako bi proširili svoje kreditiranje za borbu protiv klimatskih promena, pandemija i drugih globalnih izazova, rekla je ona.

Ona je pohvalila odlazak predsednika Svetske banke Dejvida Malpasa, rekavši da je banka pod njegovim vođstvom „merljivo poboljšala živote ljudi širom sveta“.

Sjedinjene Države nameravaju da dostave kandidata za predsednika Svetske banke „vrlo brzo“, dodala je ona.