Dojče banka: Predviđanje ruskog energetskog embarga za Nemce

Dojče banka: Predviđanje ruskog energetskog embarga za Nemce

Potrošačke cene u Nemačkoj će porasti za 7-8 odsto 2022. godine, rekao je Karl fon Ror, potpredsednik Dojče banke, za list Frankfurter algemajne. Međutim, ako vlada ograniči uvoz ruske energije, cene bi mogle da porastu za 10% ili više u narednim mesecima.

„Ako je uvoz energije ograničeniji, možda ćemo videti i 10% ili više. Moramo se pripremiti za stope inflacije koje nisu viđene od 1970-ih“, rekao je fon Rohr.

Prošlog meseca godišnja stopa inflacije u Nemačkoj dostigla je rekordnih 7,3%. Cene su porasle nakon što su EU i brojne druge zemlje uvele ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Sankcije su ugrozile izglede za neprekidan protok energije iz Rusije u EU, iako su ruski energenti do sada uglavnom bili netaknuti ograničenjima.

Evropski lideri su obećali da će pojačati napore za smanjenje zavisnosti bloka od ruske nafte i gasa, a Nemačka je uspela da smanji procenat ruskog uvoza nafte sa 35 na 25 odsto u poslednjih mesec i po dana. Uvoz gasa je takođe smanjen na 40% sa prethodnih 55%, dok je uvoz ruskog kamenog uglja prepolovljen, na 25%. Ipak, Berlin kaže da bi moglo potrajati do leta 2024. da u potpunosti prekine oslanjanje na rusku energiju.

Prema anketi sprovedenoj za Frankfurter Allgemeine ranije ove nedelje, više od polovine Nemaca se protivi zabrani uvoza ruske nafte i gasa.