Dojče banka izdala upozorenje za ruske akcije

Dojče banka izdala upozorenje za ruske akcije

Nemačka Dojče banka je obelodanila da više ne može da garantuje potpuni pristup ulaganjima klijenata u ruske akcije, navodi se u belešci koju je zajmodavac poslao svojoj klijenteli i koju je pregledao Rojters.

U svom cirkularu od 9. juna, bankarski gigant je identifikovao nedostatak u akcijama koje podržavaju njegove depozitne potvrde (DR) dodeljene pre pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini, a koje je u Rusiji držala druga depozitna banka.

Prema nemačkom zajmodavcu, manjak se pripisuje odluci Moskve da dozvoli investitorima da pretvore neke DR u lokalne akcije. Konverzija akcija se navodno dogodila bez „uključenosti ili nadzora“ Dojče banke i zajmodavac nije mogao da uskladi akcije kompanije sa DR.

Pogođene akcije uključuju one u nacionalnoj avio-kompaniji Aeroflot, građevinskoj kompaniji LSR Group, rudarskoj i čeličanskoj kompaniji Mechel i Novolipetsk Steel.

„Bukvalno sve u Rusiji je bilo ranjivo, bilo da se radi o DR, akcijama, nekretninama ili bilo kom drugom obliku finansijske imovine“, rekla je za Rojters Irina Cukerman, predsednica konsultantske kompanije za geopolitički rizik Scarab Rising, dodajući da ta vest ne treba da bude iznenađenje.

Konverzija akcija izvršena je u skladu sa ruskim zakonodavstvom i ona nije bila računovodstvena institucija odgovorna za primenu ovog mehanizma, saopštio je ruski nacionalni depozitar za poravnanje, a citira agencija.

Dojče banka sada dozvoljava investitorima da zamene DR-ove za akcije kao deo svojih planova za izlazak iz celog poslovanja u Rusiji, ali je utvrdila da bi klijenti mogli biti u boljoj poziciji ako bi mogli bar delimično da konvertuju svoje DR-ove, rekao je medijima neimenovani izvor.

Dojče je upozorio da će neto prihod od prodaje akcija koje je uspeo da vrati investitorima verovatno biti „znatno niži“ od trenutne tržišne cene.

Zajmodavac je dodao da razume da Komisija Vlade Rusije za kontrolu stranih ulaganja zahteva da se takve akcije prodaju „sa popustom od najmanje 50% od njihove procenjene tržišne vrednosti“.

Sankcije u vezi sa Ukrajinom koje je Zapad uveo Rusiji, zajedno sa kontramerama koje je preduzeo Kremlj, ostavile su na cjedilu imovinu građana i kompanija, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu.