Diznijeva zarada nadmašila procene

Diznijeva zarada nadmašila procene

Kvartalna zarada kompanije Volt Dizni u sredu je nadmašila procene Volstrita dok su posetioci punili tematske parkove kompanije i nadoknađivali gubitke od strimovanja medija, prenosi Rojters.

Disney+ servis za striming prijavio je prvi pad broja pretplatnika. Usluga je izgubila 2,4 miliona pretplatnika kako je kompanija podigla cene, čime je ukupan broj pretplatnika dostigao 161,8 miliona. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su 162,7 miliona.

Izvršni direktor Bob Iger, u izveštaju o zaradi kompanije, rekao je da će Dizni smanjiti troškove jer je krenuo u „značajnu transformaciju“ koja bi dovela do „rasta i profitabilnosti našeg striming biznisa, boljeg pozicioniranja nas da prebrodimo buduće poremećaje i globalne ekonomske izazove, i pružimo vrednost našim akcionarima.“

Diznijeve akcije porasle su za 2% u trgovanju posle radnog vremena.

Korigovana zarada po akciji iznosila je 99 centi za prvi fiskalni kvartal koji se završio 31. decembra, nadmašivši konsenzusnu procenu Refinitiva od 78 centi.

Prihod je dostigao 23,512 milijardi dolara, ispred procene Volstrita od 23,4 milijarde dolara.

Neto prihod je iznosio 1,279 milijardi dolara, što je ispod procene analitičara od 1,429 milijardi dolara.

Tiger, koji je u novembru izašao iz penzije da bi vodio Dizni još dve godine, pod pritiskom je da poboljša finansijske rezultate u Mišoj kući.

Posao kompanije sa strimovanjem medija gubi novac kako se tradicionalno TV gledanost smanjuje. Investitor aktivista Nelson Pelc bori se da se pridruži Diznijevom odboru, tvrdeći da je kompanija previše potrošila na striming i da je pogriješila u planiranju sukcesije.

Jedinica za strimovanje medija, koja uključuje Hulu i ESPN+, izgubila je 1,1 milijardu dolara, manje od gubitka od 1,5 milijardi dolara u prethodnom kvartalu. Kompanija je rekla investitorima da će posao ostvariti profit do fiskalne 2024. godine, koja počinje u oktobru.

Rezultati striminga umanjili su učinak odeljenja za medije i zabavu, koja je prijavila gubitak od 10 miliona dolara.

Diznijevi tematski parkovi ostvarili su operativni prihod od 3,1 milijardu dolara tokom kvartala, što je povećanje od 25% u odnosu na godinu ranije, uz veliku posećenost tokom božićnih praznika.