Direktori američkih banaka: Potrošači i preduzeća i dalje u dobrom stanju

Direktori američkih banaka: Potrošači i preduzeća i dalje u dobrom stanju

NjUJORK – Američki potrošači i preduzeća su i dalje u dobrom finansijskom stanju uprkos visokoj inflaciji i zabrinutosti zbog nadolazeće recesije, rekli su neki od najvećih bankara u SAD na konferenciji u Njujorku u utorak, piše Rojters.

Brian Moinihan, glavni izvršni direktor Bank of America Corp, druge najveće banke u zemlji, rekao je da su klijenti potrošili 10% više u avgustu nego godinu dana ranije, a bilansi na bankovnim računima su za mnoge veći nego što su bili pre. pandemija.

„Potrošači i preduzeća su u dobrom stanju“, rekao je Vilijam Rodžers, glavni izvršni direktor Truist Financial Corp-a. „A sa komercijalne i korporativne strane, preduzeća nikada nisu bila boljeg zdravlja. Svi bilansi kompanija su zaista jaki.“

Federalne rezerve SAD saopštile su da će nastaviti da povećavaju stope dok pokušava da ukroti inflaciju, što je izazvalo strahove da bi centralna banka mogla da izazove recesiju.

Američke banke će imati koristi od povećanja kamatnih stopa jer mogu zaraditi više prihoda od naplaćivanja kamata klijentima. Ipak, ako povećanje kamatnih stopa dovede privredu u recesiju, to bi moglo smanjiti profit banaka.

Niska nezaposlenost, snažno stambeno tržište i oživljavanje industrije zabave u Kaliforniji odražavaju tamošnju solidnu ekonomiju, rekla je Keli Kofi, izvršni direktor Citi National Bank, podružnice Roial Bank of Canada.

Kombinacija vladinih podsticaja COVID-19 i snažnog tržišta rada i dalje podstiču finansije potrošača, rekao je Rene Džons, izvršni direktor M&T banke.

„Kada pogledamo našu kreditnu statistiku“, kao što su kašnjenja i otplate, oni su „mnogo ispod onoga što smo bili pre pandemije i biće potrebno mnogo vremena da se normalizujemo tamo gde smo bili“.