Dan nakon Putinove posete, Azerbejdžan podnosi zahtev za pridruživanje Rusiji i Kini u savezu BRIKS-a

Dan nakon Putinove posete, Azerbejdžan podnosi zahtev za pridruživanje Rusiji i Kini u savezu BRIKS-a

Azerbejdžan je u utorak zvanično podneo zahtev za pridruživanje BRIKS bloku ekonomija u razvoju, dan nakon posete ruskog lidera Vladimira Putina toj naftom bogatoj južnokavkazskoj zemlji kako bi ojačao regionalne veze i obezbedio trgovinske rute Moskve pod pritiskom.

Saopštenje iz ministarstva spoljnih poslova u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, dolazi pošto je alijansa BRIKS-a doživela veliku ekspanziju. Više od jedne decenije, blok je uključivao samo pet nacija: Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u januaru, a Saudijska Arabija je rekla da takođe razmišlja o tome.

Klub već uključuje neke od najvećih svetskih proizvođača nafte i čini više od četvrtine svetskog BDP-a. Njeni članovi, Rusija i Iran, imali su svoje odnose sa Zapadom do tačke prekida zbog rata Moskve protiv Ukrajine i iranske regionalne politike.

Poslovne veze bile su visoko na dnevnom redu tokom sastanka Putina i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva u ponedeljak, a Alijev je najavio da je 120 miliona dolara namenjeno za jačanje transporta tereta između dve zemlje.

Putin sve više zavisi od zemalja kao što je Azerbejdžan za pristup globalnim tržištima zbog sankcija koje su uvedene Moskvi zbog njenih akcija u Ukrajini, smatra politikolog Zardušt Alizade.

Za Azerbejdžan je očuvanje dobre volje Moskve važno za nacionalnu bezbednost zbog tenzija sa susednom Jermenijom, rekao je Alizade.

Rusija je bila dugogodišnji sponzor i saveznik Jermenije od pada Sovjetskog Saveza. Ali odnosi između njih postali su sve zategnutiji od septembra 2023, kada je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad regionom Karabaha, okončavši tri decenije separatističke vladavine etničkih Jermena.

Jermenija je optužila ruske mirovne snage raspoređene u regionu da nisu zaustavile napad Azerbejdžana. Moskva, koja ima vojnu bazu u Jermeniji, tvrdila je da njene trupe nisu imale mandat da intervenišu.