Članice G20 nisu postigle dogovor o smanjenju korištenja fosilnih goriva

Članice G20 nisu postigle dogovor o smanjenju korištenja fosilnih goriva

Članice grupe G20 na sastanku u subotu u Indiji nisu uspele postići konsenzus o postepenom smanjenju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja.

Naučnici i aktivisti su ogorčeni zbog toga što međunarodna tela odugovlače s primenom mera čija je svrha suzbijanje globalnog zagrevanja.

Istovremeno, ekstremni vremenski uslovi od Kine do SAD-a ukazuju na to s kakvom se klimatskom krizom suočava svet.

Dužnosnici za energetiku članica G20 trebali su, na kraju četvorodnevnog sastanka u Bambolinu, gradu u indijskoj državi Goa, izdati zajedničko saopštenje, ali su na kraju odustali zbog međusobnog neslaganja oko brojnih pitanja.

Jedno od njih je i planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, prenela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Konsenzus nije postignut ni u pogledu nastojanja da razvijene zemlje do 2025. godine prikupe 100 milijardi dolara za klimatske aktivnosti namenjene ekonomijama u razvoju.

Nisu se uspeli složiti ni u pogledu rata u Ukrajini.

Informisani izvori su rekli da su se celodnevne rasprave uglavnom vodile o korišćenju fosilnih goriva, ali zvaničnici nisu uspeli postići konsenzus kada je u pitanju njihova smanjena upotreba.

Indijski ministar energetike R.K. Singh je na brifingu za novinare nakon završetka konferencije rekao da neke zemlje žele iskoristiti izdvajanje ugljen-dioksida iz atmosfere umesto da rade na postepenom smanjenju fosilnih goriva.

Singh nije otkrio koje su to zemlje.

No, poznato je da se glavni proizvođači fosilnih goriva – Saudijska Arabija, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija protive cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije u ovoj deceniji.