Cena nafte porasla na preko 84 dolara po barelu

Cena nafte porasla na preko 84 dolara po barelu

Cene nafte su u sredu porasle pošto su tržišta bila optimistična u pogledu oporavka potražnje za gorivom, dok Kina nastavlja da ublažava svoja ograničenja zbog COVID-19.

Fjučersi na Brent za isporuku u februaru porasli su za 31 cent na 84,64 dolara po barelu, što je povećanje od 0,4% do 01:17 GMT. Američka nafta je porasla za 22 centa, ili 0,3%, na 79,75 dolara po barelu. Usred optimističnog raspoloženja na tržištu, oba pokazatelja su u utorak dostigla najviši nivo u poslednje tri nedelje, prenosi Rojters.

Nade u povećanje potražnje za gorivom u Kini dolaze kada se druga najveća svetska ekonomija kreće ka ponovnom otvaranju svojih granica sledećeg meseca nakon tri godine strogih ograničenja kretanja i poslovanja u cilju suzbijanja širenja COVID-a.

Cene su takođe bile podržane vestima da Rusija namerava da zabrani prodaju nafte od 1. februara zemljama koje se pridržavaju ograničenja cena G7 uvedene 5. decembra, prema ukazu predsednika Vladimira Putina.

Na drugim mestima američka proizvodnja je poremećena zbog arktičke eksplozije koja je poslala temperature znatno ispod nule, smanjujući proizvodnju nafte i gasa iz Severne Dakote i Teksasa. Rafinerije nafte u utorak su radile na obnavljanju rada u desetak objekata koji su zbog dubokog smrzavanja isključeni, oporavak koji će u nekim slučajevima trajati do januara.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD su verovatno pale za 1,6 miliona barela, a zalihe destilata su takođe smanjene, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa u ponedeljak.

Industrijska grupa American Petroleum Institute trebalo bi da objavi podatke o zalihama sirove nafte u SAD u 16.30 časova. EDT (2030 GMT) u sredu. Administracija energetskih informacija, statistička jedinica Ministarstva energetike SAD, objaviće svoje podatke u četvrtak u 10.30 (14.30 GMT).