CFTC: Kripto zajmodavac Celsius, bivši izvršni direktor prekršio pravila

CFTC: Kripto zajmodavac Celsius, bivši izvršni direktor prekršio pravila

Istražitelji Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) zaključili su da su bankrotirani kripto zajmodavac Celsius i njegov bivši izvršni direktor Aleks Mašinski prekršili američka pravila pre propasti kompanije, izvestio je Blumberg njuz u sredu.

Advokati u jedinici za sprovođenje regulatora utvrdili su da je Celsius doveo investitore u zabludu i da je trebalo da se registruje kod regulatora, navodi se u izveštaju, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Ako se većina komesara CFTC-a složi sa zaključkom, agencija može podneti slučaj federalnom sudu već ovog meseca, navodi se u izveštaju.

Celsius i CFTC nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Prošlogodišnja previranja na tržištu nakon kolapsa TerraUSD-a dovela su do propasti nekoliko velikih kripto kompanija, uključujući Celsius Netvork. Kompanija je prošle godine podnela zahtev za bankrot, ostavljajući svojim klijentima velike gubitke.

Kao deo Celziusovog stečajnog slučaja, imenovan je nezavisni ispitivač koji će istražiti optužbe da je Celsius funkcionisao kao Ponzijeva šema i izvestiti o tome kako je upravljao kripto imovinom.

Generalni tužilac Njujorka tužio je osnivača Celziusa Aleksa Mašinskog početkom ove godine, tvrdeći da je prevario investitore za milijarde dolara u digitalnoj valuti prikrivajući loše stanje platforme za kreditiranje.