Centralne banke u rekordnoj kupovini zlata

Centralne banke u rekordnoj kupovini zlata

Centralne banke su od januara do septembra ove godine kupile 800 tona zlata, što je najveći rekord za devetomesečni period, prema podacima Svetskog saveta za zlato.

U svom izveštaju o trendovima potražnje za zlatom za treći kvartal ove godine, industrijska grupa je rekla da je neto kupovina poluga od strane centralnih banaka u prvih devet meseci porasla za 14 odsto na godišnjem nivou.

Globalna potražnja za zlatom bez vanberzanskog (OTC) trgovanja bila je 8% ispred svog petogodišnjeg proseka u trećem kvartalu, ali je pala za 6% u poređenju sa prošlogodišnjim maksimumom, dodaje se u izveštaju.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, Kina je ove godine bila najveći kupac zlata u okviru svog 11-mesečnog niza kupovine. Među ostalim značajnim kupcima su Poljska, Singapur, Turska, Rusija i Indija.

Povećana kupovina zlata od strane ekonomija u usponu prati globalni trend udaljavanja centralnih banaka od američkog dolara kao rezervne valute.

Poverenje u dolar se smanjivalo na globalnom nivou otkako je Vašington naoružao valutu u svojim sankcijama Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i zamrznuo milijarde dolara deviznih rezervi zemlje.