Centralna banka Australije podigla je referentnu gotovinsku stopu na 4,35%

Centralna banka Australije podigla je referentnu gotovinsku stopu na 4,35%

Australijska centralna banka podigla je u utorak svoju referentnu kamatnu stopu, prvi put od juna, uz povećanje od četvrtine procentnog poena koje je dovelo do 12-godišnjeg maksimuma od 4,35%.

Povećanje Rezervne banke Australije, 13. od maja 2022, bilo je široko očekivano nakon što je inflacija u zemlji za septembarski kvartal bila viša od očekivane na 1,2%, ili 5,4% za godinu, uglavnom zbog cene benzina.

Poslednji put gotovinska stopa je bila viša u decembru 2011. godine, kada je iznosila 4,5%.

Guverner banke Mišel Bulok rekla je da je napredak u smanjenju inflacije sporiji nego što se očekivalo.

„Inflacija u Australiji je prešla svoj vrhunac, ali je i dalje previsoka i pokazuje se upornijom nego što se očekivalo pre nekoliko meseci“, rekao je Bulok u saopštenju.

Banka manipuliše kamatnim stopama kako bi zadržala inflaciju unutar ciljanog opsega između 2% i 3%.

Bullock je rekla da njen odbor ne očekuje da će inflacija pasti u tom rasponu do kraja 2025. Ona nije isključila dalji rast stope.

„Vraćanje inflacije na cilj u razumnom vremenskom okviru ostaje prioritet odbora“, rekla je ona.

Blagajnik Džim Čalmers odbio je da komentariše verovatnoću da će banka ponovo povećati stope na svom sledećem mesečnom sastanku odbora 5. decembra.

„Prepuštam ekonomistima i tržištu da daju svoja predviđanja. Ne predviđam ili preduhitrim ili preispitujem odluke koje donosi nezavisni odbor rezervne banke. To je njihova stvar“, rekao je Čalmers novinarima.

Rekao je da su njegove vladine politike, uključujući balansiranje državnih knjiga u prošloj fiskalnoj godini po prvi put u 15 godina, obuzdavale inflaciju, dok su pružale pomoć u pogledu troškova života najpotrebitijima.

„Vlada čini svoj deo da se izbori sa inflatornim pritiscima u našoj ekonomiji. Nezavisna rezervna banka je danas donela ovu odluku u interesu ove borbe protiv inflacije“, rekao je Čalmers.