Cene nafte opadaju zbog proizvodnje sirove nafte u SAD, a potražnja Kine zabrinuta je

Cene nafte opadaju zbog proizvodnje sirove nafte u SAD, a potražnja Kine zabrinuta je

Cene nafte su u četvrtak oslabile, produžavajući gubitke sa prethodne sednice pošto su signali veće ponude iz Sjedinjenih Država naišli na zabrinutost zbog slabe potražnje za energijom iz Kine.

Fjučersi na Brent su pali za 23 centa na 80,95 dolara po barelu do 11:01 GMT. Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) oslabila je 27 centi na 76,39 dolara. Oba pokazatelja su pala za više od 1,5% na prethodnoj sesiji.

VTI-jev prvi mesec ugovor je takođe trgovan ispod cene za drugi mesec, struktura poznata kao contango, što sugeriše da investitori očekuju da će cene porasti. Popust prvog meseca u odnosu na drugi mesec trgovao se na minus 17 centi u četvrtak.

„Jasno je da je pad cena sirove nafte i slabljenje strukture zlokobni znak; znak koji ukazuje na preopskrbljeno fizičko tržište“, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM.

Zabrinutost su pojačane američkim zalihama sirove nafte za koje je američka Uprava za energetske informacije (EIA) saopštila da su prošle nedelje porasle za 3,6 miliona barela na 421,9 miliona barela, što je daleko premašilo očekivanja analitičara u anketi Rojtersa.

Proizvodnja sirove nafte u SAD je stabilna na rekordnih 13,2 miliona barela dnevno (bpd).

Varga je rekao da pad cena sirove nafte ide ususret nedavnim procenama globalne tražnje i ponude od strane OPEK-a i Međunarodne agencije za energiju (IEA), od kojih su obe predvidele ograničenje ponude u četvrtom kvartalu.

U međuvremenu, oktobarski podaci o inflaciji iz velikih ekonomskih centara, uključujući evrozonu, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, takođe su ohrabrujući, dodao je on.

Čak i Kina, gde je sektor nekretnina i dalje u problemima, vidi zelene izdanke ekonomskog oporavka. Njena ekonomska aktivnost je ojačala u oktobru jer je industrijska proizvodnja rasla bržim tempom i rast maloprodaje nadmašio očekivanja.

„Trenutni pad cena dešava se u naizgled povoljnoj pozadini, što sugeriše da investitori jednostavno ne prihvataju narativ „izvlačenja akcija u četvrtom kvartalu“; nešto što nije podržano ni nedavnim nedeljnim izveštajima EIA“, rekao je Varga.

Jedan od faktora koji će verovatno zastrašiti investitore je očekivano usporavanje protoka kineske rafinerije nafte. Tržišta su se u oktobru smanjila u odnosu na maksimume iz prethodnog meseca pošto je oslabila potražnja za industrijskim gorivom i smanjile marže prerade.