Cene litijuma skaču nakon velikog pada

Cene litijuma skaču nakon velikog pada

Cene litijuma su se ove nedelje oporavile prvi put u poslednjih pet meseci nakon pada sa rekordno visokih nivoa, ali će nova nabavka ključnog minerala za baterije za električna vozila (EV) najverovatnije doći u promet. teži na tržištu sledeće godine.

Odluka drugog svetskog proizvođača Čilea da nacionalizuje svoj sektor litijuma mogla bi da obuzda dugoročni rast ponude, ali se ne očekuje da će imati trenutni uticaj, kažu analitičari, piše Rojters.

Cene litijum karbonata za baterije u Kini porasle su za 10,6% u odnosu na nedelju ranije na 182.500 juana (26.380 dolara) po toni, što je prvo nedeljno povećanje od novembra 2022, pokazuju podaci Fastmarketsa na Refinitiv Eikon.

„Tržište je očekivalo ograničene mogućnosti za dalji pad cena nakon što je pala ispod 200.000 juana, pa su počeli da kupuju“, rekao je Jang Jaohua, analitičar u Guosen Futures.

Cena je porasla 10 puta za manje od dve godine na 605.000 juana po toni do novembra, pošto ponuda nije uspela da prati rastuću potražnju zbog snažne prodaje električnih vozila.

Ali cene su pale za 72% nakon što je Kina u januaru obuzdala subvencije za električna vozila, potražnja je oslabila i zalihe porasle.

„Potražnja je pokazivala mekoću početkom godine, ali još uvek očekujemo relativno teško tržište u proseku za ovu godinu i to zbog mnogo veće potražnje od prodaje električnih vozila kasnije tokom godine“, rekao je Martin Džekson, šef odeljenja za sirovine za baterije. u konsultantskoj kući CRU.

Globalna prodaja električnih vozila skočila je 55% prošle godine na 10 miliona i očekuje se da će ove godine porasti za još 35%.

Najveće tržište električnih vozila u Kini je nestabilno, sa novom prodajom novih automobila na energiju pala za 6,3% u januaru, delom zbog prestanka subvencija za EV, nakon rasta od 90% u 2022. Od tada je prodaja porasla, a proizvodnja EV je porasla za 27,7 % u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu.

Porast cena litijuma ove godine će, međutim, verovatno biti ograničen.

Kineska državna istraživačka kuća Antaike očekuje da će cene litijum karbonata u proseku ove godine iznositi 220.000 juana po toni, što je 54 odsto manje u odnosu na 2022, saopštila je na konferenciji prošle nedelje.

Deficit na globalnom tržištu se očekuje za 2023. u celini, ali su viškovi verovatno od sledeće godine, koji će porasti na 145.693 tone do 2027. godine, pre nego što će ponovo potonuti u deficit od 2029. godine, rekao je Kaspar Rouls iz Benchmark Mineral Intelligence.

„Biće nekoliko godina kada bi trebalo da bude dovoljno ponude, a to je funkcija nekih od investicija koje su se desile u poslednjih nekoliko godina“, rekao je on.