Cene gasa u Evropi rastu nakon prekida isporuke

Cene gasa u Evropi rastu nakon prekida isporuke

Cene prirodnog gasa u Evropi naglo su porasle u sredu nakon što su Poljsku i Bugarsku pogodilo zamrzavanje snabdevanja iz Rusije kao odgovor na odbijanje tih zemalja da plate isporuke u rubljama.

Majski fjučersi na holandski TTF trgovački centar popeli su se na 1.374 dolara za 1.000 kubnih metara u sredu ujutro, ili skoro 125 dolara po megavat-satu u smislu domaćinstava, prema podacima sa londonske ICE berze.

Ruski državni energetski gigant i veliki izvoznik gasa Gasprom saopštio je ranije u sredu da je potpuno zaustavio dotok gasa u Bugarsku i Poljsku nakon što dve zemlje nisu platile isporuku za april u ruskoj valuti. Prema navodima Gasproma, suspenzija će ostati na snazi dok se ne primi isplata u rubljama.

Rusija je u martu zahtevala da se njen izvoz prirodnog gasa u „neprijateljske“ zemlje plaća u rubljama, pošto su zapadne sankcije zbog sukoba u Ukrajini ozbiljno ograničile mogućnost Moskve da obavlja transakcije u dolarima i evrima. Većina zemalja EU odbila je da prihvati uslove, što je dovelo do zabrinutosti da će ruske isporuke biti zaustavljene od 20. aprila, kada su dospela plaćanja po ugovoru. Među državama članicama EU, do sada su samo Austrija i Mađarska pristale da plaćaju ruski gas u rubljama, a Nemačka je nagovestila da bi to mogla biti mogućnost.