Cene gasa u EU pale na najniži nivo u poslednjih godinu dana

Cene gasa u EU pale na najniži nivo u poslednjih godinu dana

Evropski gasni fjučersi su u sredu pali ispod 750 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od novembra 2021, pokazuju podaci Londonske interkontinentalne berze (ICE).

Cena gasnih fjučersa za februarsku isporuku u TTF čvorištu u Holandiji pala je za više od 5% na 733 dolara za hiljadu kubnih metara ili 67 evra (71,1 dolara) po megavat satu (MVh) u domaćinstvima u sredu rano ujutro, pre nego što je blago porasla back up.

Evropa doživljava blažu zimu nego inače, a veliki gradovi poput Berlina i Praga beleže najtopliji početak meseca ikada. U centralnoj i južnoj Evropi očekuje se zadržavanje toplog vremena. Temperature veće od normalnih smanjuju potrebu za grejanjem i ublažavaju zabrinutost oko nivoa skladištenja gasa, sa zalihama trenutno za otprilike 13% više od petogodišnjeg proseka za danas. Među ostalim faktorima koji utiču na niže cene gasa su jaka proizvodnja energije vetra i dovoljne zalihe tečnog prirodnog gasa.

Na svom vrhuncu u avgustu, cene gasa u Evropi su dostigle 345 evra po MVh, što je dovelo do porasta računa za energiju u domaćinstvima i podstaklo krizu troškova života širom većeg dela kontinenta.

U decembru su zemlje EU uvele vanredno ograničenje veleprodajnih cena gasa na 180 evra po megavat-satu, koje će se aktivirati ako se gasni fjučers trguje na višem nivou tri uzastopna dana. Mera će stupiti na snagu 15. februara.

Međutim, uprkos trenutnom padu, cene gasa su i dalje nekoliko puta veće od dugogodišnjeg proseka. Pre nego što su ove godine dostigle istorijski maksimum zbog zabrinutosti oko ruskih snabdevanja energijom, spot cene TTF gasa su se trgovale u rasponu od 10-25 evra po MVh u periodu 2017-2019. U 2020. tržište je pogodio šok potražnje izazvan Covidom, praćen eksponencijalnim rastom cena ovog leta.