Zašto cene benzina u SAD konačno padaju?

Zašto cene benzina u SAD konačno padaju?

Nakon što su po prvi put u istoriji premašile 5 dolara po galonu, cene benzina u SAD konačno padaju, dajući izvesno olakšanje potrošačima najvećeg svetskog potrošačkog tržišta goriva.

Prosečna maloprodajna cena benzina u celoj zemlji je i dalje 4,631 dolar, što je manje u odnosu na rekord od 5,014 dolara pre mesec dana, ali je i dalje za 1,485 dolara viša nego pre godinu dana, prema Američkom udruženju automobila.

Cene su na putu da nastave da padaju barem narednih nekoliko nedelja. Globalna potražnja za gorivom opada zbog visokih cena i snažnog američkog dolara koji čini naftu skupljom na drugim mestima. Ponuda ostaje tesna, tako da je nakon tog trenutka neizvesno da li će cene nastaviti da padaju.

Cene benzina u SAD su pratile pad na fjučers tržištu i za sirovu naftu i za benzin. Ta tržišta su u padu jer su investitori zabrinuti da će povećanje kamatnih stopa usporiti ekonomiju, obzirom da centralne banke postaju agresivnije u borbi protiv inflacije.

Američka potražnja za benzinom, mlaznim gorivom i dizelom opala je za više od 10 odsto u odnosu na 2019. godinu, pre nego što je pandemija počela, prema Upravi za energetske informacije. Benzinske pumpe su odgovorile snižavanjem cena.

Dolar takođe ima uticaja. Cena nafte je uglavnom obračunata i trgovina obavljena u američkim dolarima, tako da jači dolar čini robu skupljom vlasnicima drugih valuta. Ranije ove nedelje, indeks dolara se popeo na 108,56, što je najviši nivo od oktobra 2002.

Širom Sjedinjenih Država, 46 država i okrug Kolumbija su zabeležili pad cena.

Srednji zapad je zabeležio neke od najoštrijih padova, sa cenama koje su pale tokom prošlog meseca u Indijani za 52 centa i u Ohaju za 51 cent.

Nasuprot tome, tokom prošlog meseca cene su zapravo porasle u nekoliko država Stenovitih planina i na Havajima.

Da li će cene benzina nastaviit ovaj trend?

Maloprodajne cene bi trebalo da nastave da padaju, ali tržište fjučersa ostaje veoma nestabilno.

Oslabljena ekonomska aktivnost, kao i kontinuirani slučajevi koronavirusa u Kini, mogli bi da dovedu do pada potražnje za gorivom, što bi dovelo do nižih cena kasnije tokom godine.

Nedostatak kapaciteta za preradu u SAD doveo je do bržeg rasta cene veleprodajnog gasa od cene sirove nafte, što je povećalo i cenu benzina.

Veleprodajne cene često odstupaju od maloprodajnih cena kada prve naglo padnu, pošto trgovci na malo generalno zaostaju u odgovoru na takve promene.