Cena zlata pada

Cena zlata pada

Zlato je u petak produžilo pad nakon što su solidni američki podaci o platnim spiskovima koji nisu poljoprivrednici izazvali bojazan da bi Federalne rezerve mogle nastaviti da povećavaju kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Prometno zlato je palo za 2,3% na 1.869,49 dolara po unci do podneva po istočnom vremenu, što je najniže u poslednje tri nedelje. Američki fjučersi na zlato zabeležili su veći pad od 2,6% na 1.880,30 dolara po unci.
Prijavite se za sakupljanje plemenitih metala

Novi podaci su pokazali da je zaposlenost na platnom spisku van poljoprivrede u SAD porasla za 517.000 u januaru, pri čemu je stopa nezaposlenosti malo promenjena od 3,4%. Prema Rojtersovom istraživanju ekonomista, očekivalo se oko 185.000 novih radnih mesta.

„Ovi (podaci) će dodati podršku argumentu da će Fed možda morati da ostane malo agresivniji u budućnosti“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA, dodajući da je to samo loša vest za zlato u kratkom -term.

Nakon ovih podataka, američki dolar je skočio 0,9% na dvonedeljni maksimum u odnosu na korpu valuta, čineći zlato manje atraktivnom opkladom.

Ranije ove nedelje, američka centralna banka je povećala stopu za četvrtinu procentnog poena nakon godinu dana većih povećanja, dok je predsednik Fed-a Džerom Pauel upozorio na dalje pooštravanje monetarne politike.

„Čini se da današnji snažan izveštaj o poslovima baca hladnu vodu na ideje da će Federalne rezerve odustati od povećanja kamatnih stopa pre nego kasnije“, rekao je Jim Vickoff, viši analitičar u Kitco Metals-u.