Cena zlata na rekordnom nivou: Šta to znači za investitore?

Cena zlata na rekordnom nivou: Šta to znači za investitore?

Cena zlata dostigla je ove nedelje novi rekord, zatvarajući se u utorak na više od 2.514 dolara po trojskoj unci, što je najviša cena zabeležena do sada. Ova cifra je rezultat rasta od skoro 620 dolara u odnosu na isto vreme prošle godine, što ukazuje na značajan porast vrednosti plemenitog metala.

Zlato se često smatra sigurnim utočištem u vremenima ekonomske i geopolitičke neizvesnosti, a trenutna situacija u svetu doprinosi rastu potražnje. Faktori poput inflacije, snage američkog dolara, kao i geopolitičkih tenzija, poput ratova u Ukrajini i Gazi, podstiču mnoge da ulažu u zlato kao sredstvo zaštite kapitala.

Džo Kavatoni, viši tržišni strateg u Svetskom savetu za zlato, istakao je da je trenutna tražnja centralnih banaka iznad petogodišnjeg proseka, što odražava rastuću zabrinutost za inflaciju i ekonomsku stabilnost. Takođe, očekuje se da će Fed sledećeg meseca smanjiti referentnu kamatnu stopu, što bi moglo dodatno uticati na finansijska tržišta.

Zagovornici ulaganja u zlato vide ovaj plemeniti metal kao način da diversifikuju i uravnoteže svoj investicioni portfelj, pružajući zaštitu od potencijalnih budućih rizika. Međutim, kritičari upozoravaju da zlato nije uvek pouzdana zaštita od inflacije i da postoje efikasniji načini za zaštitu kapitala.

Komisija za trgovinu robnim fjučersima upozorava investitore da budu oprezni zbog volatilnosti tržišta zlata i potencijalnih prevara. Plemeniti metali mogu značajno varirati u ceni, posebno u periodima ekonomske nesigurnosti, što zahteva pažljivo razmatranje i informisane odluke prilikom investiranja.