Cena bitkoina mogla bi da obori rekord

Cena bitkoina mogla bi da obori rekord

Vodeća svetska kriptovaluta, bitkoin, mogla bi da poraste na novi rekord sledeće godine, predvidio je ove nedelje analitičar Standard Chartered-a u belešci koju je video Rojters.

Prema Geoffu Kendricku, kriptovaluta bi se ove godine mogla popeti na 50.000 dolara, a potencijalno i dalje jer bi skok u cijeni podstakao rudare bitkoina da gomilaju veći dio ponude. Ovo bi stvorilo neravnotežu ponude i potražnje, što bi podstaklo dalji rast.

„Povećana profitabilnost rudara po iskopanom BTC-u znači da oni mogu da prodaju manje uz održavanje priliva gotovine, smanjujući neto ponudu BTC-a i podižući cene BTC-a na više“, rekao je Kendrik.

Britanski bankarski gigant Standard Chartered je ranije ove godine prognozirao da će bitkoin skočiti na 100.000 dolara 2024. godine, navodeći da je takozvana „kripto zima“ završena zahvaljujući stresu u tradicionalnom bankarskom sektoru.

Kendrick je, međutim, rekao da sada postoji 20% „napona“ u tom pozivu, predviđajući da će token dostići 120.000 dolara do kraja sledeće godine, što je skoro udvostručenje rekorda svih vremena od oko 69.000 dolara koji je dostigao 2021.

Nakon šoka na berzi koji je usledio nakon američke bankarske krize ranije ove godine, mnogi stručnjaci su predvideli da će bitkoin verovatno dobiti sve veću privlačnost za investitore. Cena tokena stalno raste i dostigla je jednogodišnji maksimum u junu. Do sada je ove godine povećan za više od 82%.